Útravaló óvatosság

Minden ötödik utazó nyaralását tönkreteszi az ún. "traveller's disease", az "utazási betegség", egyéb fertőzésekről, egzotikus nyavalyákról nem is beszélve. Mit tehetünk ellenük?

Utazási betegség

A nyaralást mindenki ízlése és anyagi lehetőségei szerint szervezi.

Ha van elég pénzünk, lakhatunk sokcsillagos luxusszállodákban, vagy dönthetünk a praktikusabbnak látszó apartmanházak mellett, de csábíthat a kempingezés kalandja is.

Bárhová is megyünk, azt szeretnénk, ha az üdülés teljes kikapcsolódást, pihenést, regenerálódást jelentene, és sok kellemes élménnyel gazdagodva térhetnének haza.

Semmi esetre sem szeretnénk megbetegedni az úton. Pedig a statisztikai vizsgálatok szerint a turisták, elsősorban a szubtrópusi vagy trópusi területekre utazók 20%-a, vagyis minden 5. ember megbetegszik. A betegséget, a bélfertőzést elsősorban azok az élelmiszerek okozzák, amelyeket nyersen fogyasztanak, ám néhány helyen a víz is közvetíti a kórokozókat. Ha a vezetékes víz nem iható, erre külön figyelmeztetnek, ilyen helyen csak palackozott vizet fogyasszunk, és csak olyan, könnyen kezelhető zöldséget, gyümölcsöt együnk, amit magunk mostunk meg, ha nem lehetünk biztosak abban, hogy a higiénés előírásokat betartották.

A betegség olyan gyakori a turisták körében, hogy külön elnevezést is kapott, "utazási betegség"-nek, "traveller's disease"-nek hívják. Az étkezés higiénés szabályainak betartásával a fertőzés elkerülhető.

Mit együnk az úton?

Attól függően állítsunk össze elemózsiás pakkot, hogy mivel utazunk és mennyi ideig vagyunk úton. Ha repülővel megyünk, egyszerűbb a helyzet és arra is van lehetőség, hogy a jegyváltásnál közöljük különleges táplálkozási igényeinket, pl. a tejallergiában szenvedő utasnak tejmentes diétát biztosítanak, a vallási előírások, illetve a vegetarianizmus követőinek étrendi elvárásait is kielégítik. Ha csecsemővel vagy kisdeddel utazunk, feltétlenül vigyünk magunkkal olyan tápszert vagy bébiételt, amit a légikisasszonynak csak meg kell melegíteni.

Ha nagyobb távolságra utazunk, készíthetünk szendvicset, de ne tegyünk a kenyérszeletek közé hűtés nélkül gyorsan romló élelmet. Alaposan megmosott, héjas gyümölcsöket vigyünk az útra, a lédús, bogyós gyümölcsökkel összekenhetjük magunkat. A papírszalvétát eláztathatja a szendvicsbe pakolt saláta, uborka, pakoljuk inkább alufóliába, s csak a fogyasztáskor vegyük elő a szalvétát.

Sajnos a vonatok nem elég tiszták, nehéz kezet mosni. Vigyünk magunkkal frissítő kendőt az útra, azzal törölhetjük tisztára a kezünket étkezés előtt. Személyautóval utazóknak könnyebb a csomagolás, a hűtőtáskába bátrabban lehet útravalót készíteni.

Milyen ennivalót vigyünk magunkkal a nyaralásra?

Mi magyarok nagyon szeretünk enni - főleg jókat enni -, és szinte kivétel nélkül még akkor is viszünk magunkkal valami "biztonsági tartalékot", ha teljes ellátást kapunk. A legtöbb bőrönd mélyén ott lapul a téliszalámi, a gyulai kolbász.

Ha pénztárcánk engedi, jobban járunk, ha mindenütt megkóstoljuk a helyi specialitásokat. Utcai árustól azonban ne vegyünk ételt, mert nem biztos, hogy higiénés szempontból is kifogástalan. Bárhol vagyunk, élvezzük a természeti szépségeket, nézzük meg a műemlékeket, a múzeumokat, de az országot ne csak a zenéjén, festészetén, hanem az ételein keresztül is próbáljuk megismerni.

A jól felszerelt apartmanban, vagy a kempingben magunk készíthetjük el az ételt. Ez nem jelentheti azt, hogy a nyaralás alatt is az idő nagy részét a konyhában töltjük. Nyáron minden egyszerűbb. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt. Főzésnél pedig használjuk az ún. "convenience": kényelmi, félkész, illetve kész termékeket, pl. krémlevesporokat, mártásokat, amelyekből rendkívül gyorsan ízletes, megfelelő tápanyag-összetételű, s a magyaros ízlésnek megfelelő fűszerezésű étel készíthető. Ezeket természetesen a friss élelmi anyagokkal, gombával, zöldséggel, esetenként hússal kell kiegészítenünk. Nyáron a nagy melegben több salátára, zöldségre és gyümölcsre, hűtött italokra vágyunk, ne készítsünk energiadús, nehéz, laktató ételeket.

A helyi viszonyokról tájékozódjunk jó előre: például, hogy ott, ahova megyünk, milyen az ivóvíz, mert bizony gyakran előfordul, hogy a vezetékes víz fogmosásra sem alkalmas, sőt, még a gyümölcsök megmosására is palackos vizet kell használnunk.

Megelőzni a vírusfertőzést

A felsorolt elővigyázatossági intézkedéssel sokat tehetünk a bakteriális és egyéb fertőzések megelőzésére. Nyilván nem lehetünk azonban ott a család összes tagja mellett minden pillanatban, hogy megakadályozzuk például a gyereket abban, hogy a szájához nyúljon a tengerparti homokozás közbe, vagy nem tudjuk ellenőrizni kedvenc olasz kisvendéglőnk szakácsát, hogy honnan szerezte be vajon a kagylókat és vajon átfőzte-e kellőképpen.

Ezért teljes biztonságban csak akkor érezhetjük magunkat, ha a rendelkezésünkre álló lehetőségeket kihasználva igénybe vesszük az utazás előtt kapható védőoltásokat, például a hepatitisz A és B vírusfertőzés elleni oltás egy hónappal a tervezett utazás előtt kérjük a háziorvosunktól a család minden tagja számára.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció