Tovább élhet, aki későn szül

Tovább élhetnek azok az anyák, akik idősebb korukban hozták világra legkisebb gyermeküket.

Szülés: van ideális életkor? Napjainkban egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás: sokszor a karrierre és az anyagiakra fogják a késői szülést. Van egészséges életkor a gyermekvállalásra? Részletek itt .

Egy, a Menopause című szakmai folyóiratban megjelent tanulmány arra jutott, hogy hoszabb életre számíthatnak azok a nők, akik később szültek. Ez pedig a tudósok szerint a kromoszómák végén lévő, védőkupak-funkciót betöltő leukocita telomerek hosszúságával állhat összefüggésben - írja a nypost.com .

Lehet előnye a kutatók szerint, ha későn szülünk.
Lehet előnye a kutatók szerint, ha későn szülünk. Fotó: Getty Images

Arra már egy korábbi, kisebb tanulmány is rávilágított, hogy összefüggés lehet a telomerhosszúság és aközött, hány éves az anya a legkisebb gyereke születésekor. A mostani kutatásba viszont több mint 1200 perimenopauza és posztmenopauza időszakában lévő nőt vontak be - akiknek egy vagy két gyerekük született, és szájon át szedhető fogamzásgátló tablettákat használtak -, és számos, a szüléshez és az egészségükkel kapcsolatos döntésekhez köthető szociodemográfiai faktort is figyelembe vettek. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az anya életkora a legkisebb gyerekének születésekor pozitívan befolyásolta a telomerek hosszúságát, vagyis akik idősebb korban születek, azoknak valószínűbbek voltak hosszabb telomerjeik, mint azoknak, akik korábban.

A kutatók egyelőre magát az összefüggést látják, de további kutatásokra van szükség arra vonatkozóan, hogy vajon az idősebb korban történő gyermekvállalás hosszabbítja meg ezeket a "védőkupakokat" a kromoszómákon, vagy a hosszú telomerek teszik lehetővé azt, hogy egy nő érettebb korában is jó egészségnek örvendjen, és akár (egy újabb) gyereket is vállaljon.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

Az elvonuló zivatarok mögött délelőtt a legtöbb helyen átmenetileg csökken a felhőzet és a csapadék esélye. A nyugati, délnyugati tájakon viszont több maradhat a felhő. Ugyanakkor délutántól ismét egyre többfelé valószínű záporok, zivatarok kialakulása felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében, a zivatarok estére rendszerbe szerveződhetnek. Helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak! A déli, délkeleti szél a zivatarokat leszámítva legfeljebb élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között valószínű, nyugaton, délnyugaton az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékekkel. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra