Tovább élhet, aki későn szül

Tovább élhetnek azok az anyák, akik idősebb korukban hozták világra legkisebb gyermeküket.

Szülés: van ideális életkor? Napjainkban egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás: sokszor a karrierre és az anyagiakra fogják a késői szülést. Van egészséges életkor a gyermekvállalásra? Részletek itt.

Egy, a Menopause című szakmai folyóiratban megjelent tanulmány arra jutott, hogy hoszabb életre számíthatnak azok a nők, akik később szültek. Ez pedig a tudósok szerint a kromoszómák végén lévő, védőkupak-funkciót betöltő leukocita telomerek hosszúságával állhat összefüggésben - írja a nypost.com.

Lehet előnye a kutatók szerint, ha későn szülünk.
Lehet előnye a kutatók szerint, ha későn szülünk. Fotó: Getty Images

Arra már egy korábbi, kisebb tanulmány is rávilágított, hogy összefüggés lehet a telomerhosszúság és aközött, hány éves az anya a legkisebb gyereke születésekor. A mostani kutatásba viszont több mint 1200 perimenopauza és posztmenopauza időszakában lévő nőt vontak be - akiknek egy vagy két gyerekük született, és szájon át szedhetőfogamzásgátlótablettákat használtak -, és számos, a szüléshez és az egészségükkel kapcsolatos döntésekhez köthető szociodemográfiai faktort is figyelembe vettek. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az anya életkora a legkisebb gyerekének születésekor pozitívan befolyásolta a telomerek hosszúságát, vagyis akik idősebb korban születek, azoknak valószínűbbek voltak hosszabb telomerjeik, mint azoknak, akik korábban.

A kutatók egyelőre magát az összefüggést látják, de további kutatásokra van szükség arra vonatkozóan, hogy vajon az idősebb korban történő gyermekvállalás hosszabbítja meg ezeket a "védőkupakokat" a kromoszómákon, vagy a hosszú telomerek teszik lehetővé azt, hogy egy nő érettebb korában is jó egészségnek örvendjen, és akár (egy újabb) gyereket is vállaljon.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)