Szívrohamra hajlamosító géneket találtak

Kilenc hibás génre bukkantak három kontinenst átszűrve a kutatók, akik az eddigi legnagyobb szabású emberi DNS-vizsgálatot készítették a szívroham örökletes kockázatával kapcsolatban.

A kettes, hármas, hatos, tizenkettes és huszonegyes kromoszómán található génváltozatok fokozzák a szívizominfarktus kockázatát, derül ki a Nature Genetics vasárnapi online számában megjelent öt tanulmányból. A célpontok azonosítása olyan új gyógyszerek kifejlesztését eredményezheti, mellyel a veszélyben lévő betegeket lehet megóvni. A gyógyszerek immun eredetű gyulladás ellen, sejtek közötti összenövések, valamint más molekuláris folyamatok ellen hatnának.

A hibás génváltozatok mindössze egy ponton térnek el az ép kódoló génszakaszoktól. Az apró különbségek jelentős változásokat okozhatnak a szív és érrendszer normális működését biztosító fehérjék képződése során. A kutatás során szívbeteg emberek tízezreinek génállományát vizsgálták át, hogy ráakadjanak a lehetséges génjelöltekre. Ezek után a kandidáns géneket összevetették a kontroll csoport (egészséges emberek csoportja) génállományával, hogy megbizonyosodjanak a feltevés helyességéről.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: