Sikerült megfejteni a viszketés rejtélyét?

A kutatók olyan idegsejteket fedeztek fel, amelyek kizárólag a viszketés érzéséért felelősek. Az áttörés az új sejteket célzó viszketés elleni gyógyszerek új generációjának kifejlesztését hozhatja.

A kutatók többsége eddig úgy vélte, hogy a fájdalom és a viszketés receptorai összefüggésben állnak egymással. A Johns Hopkins Egyetem szakértői azonban kimutatták, hogy az úgynevezett dMrgprA3+ idegsejtek a viszketés érzetének észlelésére specializálódtak, és ezek a receptorok nem érzékelik a fájdalomérzetet.

A szaklapban megjelent tanulmányukban azt írták, hogy évtizedek óta keresték a viszketésre specializálódott neuronokat, de a közelmúltban megkérdőjeleződött az ilyen idegsejtek létezése, amikor megfigyelték, hogy a viszketés érzését közvetítő neuronok a fájdalomingerekre is reagálnak.

A viszketést érzékelő sejtek azonosítása érdekében a kutatócsoport Xinzhong Dong vezetésével genetikailag úgy módosította a kísérleti egereket, hogy azok idegsejtjei kisüléskor zölden foszforeszkáltak. Ezután irritáló vegyületek sorozatának, köztük hisztaminnak és viszketőpornak tették ki az állatokat, és közben olyan idegsejteket kerestek, amelyek zölden világítanak. A kutatók aztán kisütötték a zölden foszforeszkáló idegeket, és ennek következtében az egerek jelentősen kevesebbet vakaróztak.A kutatók azt remélik, hogy e sejtek elnyomása révén hatékonyabb viszketés elleni gyógyszereket lehet majd kifejleszteni.

Az újonnan felfedezett "viszkető" idegsejtek a gerincoszlopban helyezkednek el, a gerincvelő közelében, és csak a bőrben lévő területeket stimulálják. Ez magyarázza azt, hogy az emberek a bőrük megvakarására éreznek ingert, de a belső szerveik nem viszketnek.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső