Nem csak a génjeink, a stressz is ráncosít

Nem csak a genetikai hajlam, hanem a stresszes környezet, mint például egy válás, a túl sok fogyás és az antidepresszánsok szedése is hozzájárul a ráncok kialakulásához, olvasható egy nemrég megjelent tanulmányban.

"Egy embernél az örökletes tényezők meghatározzák, hogyan öregszik, ám bizonyos tényezők fennállása gyorsítja a folyamatot. Ugyanígy, ha elkerüljük ezeket a tényezőket, lassíthatjuk az idő nyomainak kialakulását" - mondta el Bahaman Guyuron, az Amerikai Plasztikai Sebészeti Társaság tagja, a tanulmány szerzője.

A kutatók 186 egypetéjű ikerpárt vizsgáltak, mivel "ők genetikailag pontosan ugyanúgy öregszenek" - magyarázta Guyuron, az Ohio állambeli Clevelandben található Egyetemi Kórház és Case Egészségügyi Központ plasztikai sebészeti osztályának professzora és vezetője. Az eredményekből kiderült, hogy az elvált ikrek közel két évvel idősebbnek néztek ki, mint házas, megözvegyült vagy egyedülálló testvérük. Az antidepresszánsok szedése és a hízás is okolható a látható korkülönbség miatt.

A 40 év alatti ikerpárok vizsgálata során a nagyobb testsúlyú iker nézett ki idősebbnek, míg a 40 évnél idősebbeknél ez pont fordítva volt. "A stressz lehet az egyik oka annak, hogy az egyik iker idősebbnek néz ki" - mondta Guyuron. Az antidepresszánsok szedése következtében az arcizmok ellazulnak, ez okozhatja a bőr megereszkedését, míg az abnormálisan nagy súlyvesztésnek rossz hatása van az egészségre és a megjelenésre is. A tanulmány az Amerikai Plasztikai Sebészeti Társaság Plastic and Reconstructive Surgery című folyóiratának online változatában jelent meg.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: