Nem boldogít, de ösztönöz!

Immár van olyan kutatócsoport, ami többek között azt vizsgálja, hogyan reagál az ember arra, ha pénzt kap.

Christian Elger, epileptológus és kollegája, Armin Falk, közgazdász a Bonni Egyetem Life&Brain-Intézetében ebben a témában kezdtek kutakodni. A kutatók a kísérleti személyekkel először könnyű, párosával elvégzendő feladatot oldattak meg, majd pénzzel jutalmazták őket, közben pedig MRI-vel nézték agyi aktivitásukat.

Az eredmény egyértelmű volt; ha a kísérleti személyek több pénzt kaptak társuknál, élénkebb agyi aktivitást mutatott a jutalmazásra reagáló agyi centrumuk, mint amikor mindketten ugyanolyan fizetségben részesültek.

A kísérletben mindig mindkét résztvevőnek egyidejűleg kellett megbecsülnie, hogy hány pont jelenik meg az előttük levő képernyőn. Ezt követően a kutatók megmondták, hogy helyesen saccoltak-e. A jó tippért 30-120 eurós bevételt tehettek zsebre, egyidejűleg azt is közölték velük, hogy párjuk mennyire volt eredményes, és mennyit kap teljesítményéért. Az MRI készülék folyamatosan rögzítette a vizsgált agyi területek vérellátottságát. A kísérletben 38 férfi vett részt. Bernd Weber, a munkacsoport vezetője arról számolt be, hogy a ventrális striatum néven ismert agyi terület fokozott aktivitását észlelték, amikor a kísérleti személy helyesen oldotta meg a feladatot. Ezt a régiót a jutalmazás központjának tekintik. Hibás feladatmegoldáskor ezen a helyen nem mutatkozott fokozott agyi aktivitás.

A vizsgálat érdekességét az adja, hogy fokozottabb volt az agy aktivitása, ha a másik tévedett. Káröröm vagy versenyszellem? Mindenesetre úgy tűnik, a férfiakat a versenyhelyzet igencsak motiválja.

Forrás:
www.aerzteblatt.de

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső