Mutatjuk, miért nem tanácsos csapvízből teát főzni

Már az is komoly hozzáértésnek minősül, ha tudjuk, melyik teafélét milyen hőfokos vízzel érdemes készíteni. Ám az egészségünk érdekében a víz minőségét sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Csupán a tiszta víz előzi meg a teát a világ legnagyobb mennyiségben fogyasztott italainak rangsorában. Ám ha csapvízből főzzük, a víz fertőtlenítéséhez használt klór reakcióba léphet a tea alkotóelemeivel, és úgynevezett fertőtlenítési melléktermékek (angolul disinfection byproduct, DBP) keletkezhetnek. Egy új kutatás több tucatnyi DBP-t mért különféle teákban. A tanulmány az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society) környezetvédelmi folyóiratában jelent meg, és a Newswise tudományos portál szemlézte.

tea forrázás
A tea nemcsak finom, egészséges is. Emellett rendkívül változatosan készíthető. Fotó: Getty Images

Ami az előnye, az lehet a hátránya is

Az ivóvíz fertőtlenítése rendkívül fontos az ilyen úton terjedő járványok megelőzése érdekében. Sajnos a folyamat elkerülhetetlen velejárója a fertőtlenítési melléktermékek képződése. A forró víz a tealevelekből mintegy 500 alkotóelemet old ki, ezek közé tartoznak a polifenolok, az aminosavak, a koffein és egyéb hatóanyagok. Minél több van ezekből a teában, annál zamatosabb és egészségesebb az ital. Ám ha a tea alkotóelemei reakcióba lépnek a csapvízben megtalálható klórmaradvánnyal, akkor olyan DBP-k keletkeznek, amelyek némelyike daganatosa betegségek kialakulásához vagy születési rendellenességhez köthető az epidemiológiai kutatások szerint. Ráadásul magában az "üres" csapvízben is kialakulhatnak melléktermékek.

A tea nemcsak finom, de nagyon egészséges is, különösen a megfelelő gyógynövényekkel, bogyókkal és gyümölcsökkel kombinálva. Az alábbiak pedig különösen jó hatással vannak a szervezetre.

Sok kicsi sokra megy?

A kutatásban három zöld és fekete tea összetevőit elemezték gázkromatográfiás tömegspektrométeres eljárással. A vizsgálattal 60 féle DBP anyagot mutattak ki a teákból, de érdekes módon ezek a csapvízben is megtalálhatók voltak, méghozzá nagyobb mennyiségben. A szakértők szerint a különbség oka, hogy a forró italból több DBP vész el a párolgással, illetve bizonyos mennyiséget felszív a teafű.

A 60 féle DBP alig 4 százaléka volt a tea teljes szerves halogéntartalmának, ami azt jelzi, hogy 94 százaléknak nem ismertek a jellemzői. Elsőként a jelen kutatás azonosított ezekből 15-öt: a teában lévő fenol és polifenol hatóanyagok reakcióba léptek a vízben található klórmolekulákkal.

Jelenleg nincs maximális határérték megszabva a legtöbb DBP-re, és egy átlagembernek napi 18-55 csészényi teát meg kellene innia ahhoz, hogy az amerikai környezetvédelmi hivatal (U.S. Environmental Protection Agency) által szabott limitet meghaladja. Noha a tanulmány szerzői nem fogalmaztak meg javaslatokat, az eredmények láttán érdemes lehet szénsavmentes ásványvízből főzni a teát, ha már tiszta forrásvíz nem áll rendelkezésünkre.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)