Mindig fáj a torka?

A gyakran ismétlődő torokfájástól szenvedő felnőttek esetében előnyös lehet a mandula eltávolítása - bizonyította egy finn kutatás.

Az emberek többsége úgy véli, hogy a torok- és mandulagyulladás főként a gyerekkorra jellemző, valójában azonban sok felnőtt is szenved ismétlődő torokgyulladástól, amit a mandula bakteriális fertőződése vált ki. Ezek az állandó fertőzések többszöri antibiotikumkúrát tesznek szükségessé, és rontják a betegek életminőségét.

"Az évente legalább háromszor súlyos torok- és mandulagyulladásban szenvedő felnőtt betegek esetében előnyökkel járt a mandula eltávolítása" - számolt be a kutatás vezetője, Dr. Timo Koskenkorva, az Oului Egyetem munkatársa.

A áprilisi számában megjelent kutatásban a szakértők 86 beteget osztottak be véletlenszerűen két csoportba: az egyik tagjai mandulaeltávolításon estek át, a másik tagjai nem. Öt hónap múlva a műtéten átesett személyek közül senki sem tapasztalt súlyos torokfájást, míg a másik csoportban a páciensek 3 százaléka tapasztalt rendellenességet. A mandulaműtéten átesettek 4 százaléka járt orvosnál torokfájással, míg a nem műtött résztvevők 43 százaléka fordult orvoshoz ilyen panasszal. Ezen kívül a nem műtöttek 80 százaléka tapasztalt akut torokfájást, míg ez az arány csupán 39 százalék volt a műtött csoportban.

„A mandulaműtét kevesebb torok- és mandulagyulladással összefüggő tünet jelentkezését eredményezte, következésképpen az orvosi kezelések számát és az iskolai vagy munkahelyi hiányzások számát is csökkentette” – összegezte az eredményeket Koskenkorva.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)