Mindig fáj a torka?

A gyakran ismétlődő torokfájástól szenvedő felnőttek esetében előnyös lehet a mandula eltávolítása - bizonyította egy finn kutatás.

Az emberek többsége úgy véli, hogy a torok- és mandulagyulladás főként a gyerekkorra jellemző, valójában azonban sok felnőtt is szenved ismétlődő torokgyulladástól, amit a mandula bakteriális fertőződése vált ki. Ezek az állandó fertőzések többszöri antibiotikumkúrát tesznek szükségessé, és rontják a betegek életminőségét.

"Az évente legalább háromszor súlyos torok- és mandulagyulladásban szenvedő felnőtt betegek esetében előnyökkel járt a mandula eltávolítása" - számolt be a kutatás vezetője, Dr. Timo Koskenkorva, az Oului Egyetem munkatársa.

A áprilisi számában megjelent kutatásban a szakértők 86 beteget osztottak be véletlenszerűen két csoportba: az egyik tagjai mandulaeltávolításon estek át, a másik tagjai nem. Öt hónap múlva a műtéten átesett személyek közül senki sem tapasztalt súlyos torokfájást, míg a másik csoportban a páciensek 3 százaléka tapasztalt rendellenességet. A mandulaműtéten átesettek 4 százaléka járt orvosnál torokfájással, míg a nem műtött résztvevők 43 százaléka fordult orvoshoz ilyen panasszal. Ezen kívül a nem műtöttek 80 százaléka tapasztalt akut torokfájást, míg ez az arány csupán 39 százalék volt a műtött csoportban.

„A mandulaműtét kevesebb torok- és mandulagyulladással összefüggő tünet jelentkezését eredményezte, következésképpen az orvosi kezelések számát és az iskolai vagy munkahelyi hiányzások számát is csökkentette” – összegezte az eredményeket Koskenkorva.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: