Meglepő jel árulkodik a szadizmusról

HáziPatika

Gyakrabban fordulnak elő pszichopata vagy szadista jellemvonások azok körében, akik feketén isszák a kávéjukat - mutatták ki osztrák kutatók.

Mi a különbség a szociopátia és a pszichopátia között? Részletek itt.

Korábbi tanulmányok is felfedeztek már kapcsolatot a legfőbb emberi jellemvonások és az egyes ízek iránti preferenciák között, így például az édes ízek kedvelését a barátságossággal és az érzelmi stabilitással, míg a keserű ízekét a durva erkölcsi értékítéletekkel és az agresszív gondolatokkal, illetve viselkedéssel hozták összefüggésbe. Az Innsbrucki Egyetem kutatóinak fókuszába ugyancsak a keserű íz került, feltételezve, hogy annak kedvelése az emberi lélek sötét oldalára hívhatja fel a figyelmet.

Meglepő dolgokat árulhat el a személyiségről, ha valaki feketén issza a kávét
Meglepő dolgokat árulhat el a személyiségről, ha valaki feketén issza a kávét

A vizsgálatok során két kísérlet eredményeit vetették össze, pontosabban két online kérdőív segítségével közel ezer felnőtt válaszadó ízpreferenciáiról gyűjtöttek adatokat, illetve a résztvevőkkel kitöltettek négy különböző személyiségtesztet is. Így derült fény a keserű íz és a rosszindulatú személyiségvonások kapcsolatára, különös tekintettel a szadizmusra és a pszichopátiára, továbbá az első kísérlet eredményei szerint e körbe tartozik a nárcizmus és a machiavellizmus is.


"Mindent egybevetve az eredmények arra utalnak, hogy az emberek személyisége annál sötétebb, minél jobban kedvelik a keserű ételeket és italokat" - írták a kutatók a 2016-ban az Appetite című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban. Hozzátették azonban, hogy egyrészt a kísérleteknek megvoltak a maguk korlátai, másrészt a témakör kutatása is még meglehetősen korai stádiumban jár, tehát az eredményeket érdemes egyelőre a helyükön kezelni. Önmagában attól például, hogy valaki kedveli a keserű italokat, még nem feltétlenül szadista vagy pszichopata.

Forrás: health.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a megnövekvő felhőzetből elszórtan lehet zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag