Így élheti túl Ön is a szívrohamot!

Jobbak a túlélési esélyei azoknak a betegeknek, akik hirtelen szívmegálláskor gaspolni, vagyis hangosan levegőt kapkodni kezdenek. A siker receptje egyszerű: hívni kell a mentőt, majd azonnal meg kell kezdeni a mellkasi nyomást, percenként százszor.

A phoenixi körzetben 1 218 eset alapján készült közlemény szerint jobbak a túlélési esélyek, ha abnormális légzést, gaspolást vettek észre - írta Dr. Gordon A. Ewy, az Arizonai Egyetem vezető kardiológusa a Circulation novemberi számában. Sokakat nem ijeszt meg a rendellenes légzés, és a mentők hívásakor csak egyszerű ájulást jelentenek. Mikor a diszpécser kérdezi, hogy lélegzik-e a beteg, igennel felelnek, majd miután 4-5 perc elteltével leáll a légzés, újra telefonálnak. Ez a 4-5 perc valószínűleg a beteg életébe kerül. Az egyik probléma, hogy a rendellenes légzést nehéz körülírni, sokszor a horkolással tévesztik össze. Egy feleség például arról számolt be, hogy férje egész éjjel horkolt, majd reggelre holtan feküdt az ágyban.

Az arizonai kutatók 39 esetben találtak gaspolásról szóló beszámolót a hirtelen szívmegállások közt. A közelben lévő emberek az összes vészhelyzet körülbelül 40 százalékában kezdték meg az újraélesztést. Az újraélesztett betegek közül a gaspolók 39 százalékában, míg a nem gaspolók mindössze 9,4 százalékában jártak sikerrel. Az elsősegélyben nem részesítetteknél a gaspolók 21,1 százaléka, és a nem gaspolók 6,7 százaléka maradt életben. A gaspolás és egyúttal az életbenmaradás esélye is csökkent, ha a mentő később érkezett a helyszínre. Ewy hangsúlyozta, hogy nem elég a mentőt hívni, ha nem segítünk a betegen, a halálos ítéletét állítjuk ki. A gaspolás annak a jele, hogy még van keringés az agyban, és a betegek a szívmegállás ellenére megmenthető. Felismerése esetén azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció