Hogyan lesz a hajból bőr?

Új reményt jelenthet a krónikus, nem gyógyuló sebekkel élő betegek számára az Euroderm cég és a lipcsei Fraunhofer Sejtterápiás és Immunológiai Intézet (IZI) legújabb fejlesztése.

Hajgyökérből vett őssejtek segítségével állítanak elő bőrszövetet, melyet a sebre ültetve gyors javulást lehet elérni.

Az ötlet olyan, mintha egy sci-fi regényből származna: pár hajszálat kihúzva hat hét múlva bőrré változtatják az addig nem specializálódott sejteket. Természetesen az eljárás korántsem ennyire egyszerű. Az IZI kutatócsoportjának vezetője, Dr. Gerno Schmiedeknecht elmondása szerint krónikus sebek, mint például a diabéteszes lábfekély gyógyításának érdekében kaptak engedélyt bőrszövet sebre ültetésére. Jelenleg az ilyen sebeket saját - rendszerint combból vett - bőr átültetésével próbálják gyógyítani. Az eljárás során azonban az eredeti seb helyén és a combon is heggel gyógyul.

"Az új módszer alkalmazása után néhány héttel már nem lehet megkülönböztetni a beültetett szövetet az eredetitől, és a beavatkozás fájdalmat sem okoz" - állítja Dr. Andreas Emmendörffer, az Euroderm vezetője. Az eljárás további előnyei közé tartozik, hogy járóbeteg szakrendelésen is végezhető, és már néhány nappal a procedúra után kiderül, hogy sikeres volt-e az átültetés. 72 nappal később pedig a beültetett szövet egybeolvad környezetével.

A módszer lényege, hogy a hajgyökerekből nyert őssejtekből nem specializált sejttenyészeteket növesztenek két héten keresztül, melyekben aztán lecsökkentik a tápoldat mennyiségét, hogy a sejtek felső felszíne érintkezzen a szabad levegővel. Az oxigén hatására a sejtek bőrszövetté válnak. A módszerrel számos, összesen 10-100 négyzetcentiméteres bőrszigetet nyernek, melyeket személyre szabott mennyiségben ültetnek a beteg sérülésére. A biztonsági előírások betartása érdekében az intézet új steril fülkét vásárolt csak ehhez az eljáráshoz, melynek kórokozó-mentességét folyamatosan ellenőrzik. A kutatók 2008-ban havonta 10-20 beteget szeretnének kezelni az új módszerrel.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő