Hihetetlen, mi történik az orrunkban

Amikor valamilyen felső légúti fertőzéssel vagy például allergiával küzdünk, szinte természetes, hogy az egyik vagy mindkét orrlyukunk bedugul. Kevesen tudják azonban, hogy nem kell betegnek lennünk ahhoz, hogy csak az egyik orrlyukunkon kapjunk levegőt.

Az emberiség kb. 80 százalékánál ugyanis akkor is fennáll ez a jelenség, ha egészségesek. A háttérben az orr ún. nazális ciklusa áll, amellyel már évezredekkel korábban is foglalkoztak - írja az Index.

Az orrdugulás meglepő okai - a részletekért olvassa el cikkünket!

Az autonóm idegrendszer utasítására történik

A dolog lényege, hogy az orrkagylók nyálkahártyája az autonóm idegrendszer utasítására néhány óránként hol az egyik, hol a másik orrlyukban duzzad meg, és ezzel eldugítja az adott oldalt. Ennek egyrészt az az oka, hogy így sokkal jobb lesz a szaglásunk, a különféle szagmolekulák ugyanis eltérő tempóban bomlanak le, és az orrunkban található receptorok alkalmazkodnak ehhez. A gyorsan lebomló molekulákat a teljesen nyitott orrlyukunkban vagyunk képesek feldolgozni, a több időt igénylő molekulák viszont könnyebben észlelhetőek a másikban.

Az emberiség 80 százaléka csak az egyik orrlyukán kap rendesen levegőt
Az emberiség 80 százaléka csak az egyik orrlyukán kap rendesen levegőt

Másrészt a folyamatos váltakozás a jelek szerint garantálja, hogy az orrunk képes ellátni a légszűrő és párásító feladatát úgy, hogy közben nem szárad ki.

Segíthet, ha az oldalunkra fekszünk

Bár a változás alapvetően automatikus, valamennyire lehet befolyásolni, például azzal, hogy az oldalunkra fekszünk. Ilyenkor nagyjából negyedóra alatt kidugul az egyik orrlyuk: ha a bal oldalunkon fekszünk, akkor a jobb szabadul fel, ugyanez pedig fordítva is igaz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció