Az emberi orr változásainak okai

Nagyon úgy néz ki, hogy orrunk alakjáról elsősorban az éghajlat tehet. Főleg a hőmérséklet és a páratartalom befolyásolta az orrlyukak szélességét, az orrhát hosszát, és az egész szerv alakját. Ha nem tetszik, amit szüleink ránk hagytak, akkor joggal kívánhatjuk, hogy bárcsak költöztek volna melegebb, vagy épp hűvösebb éghajlatra.

Fenti megállapításokat a Penn State University kutatói által készített tanulmány alapozza meg, amelyről a projekt vezetője, Mark Shriver antropológiaprofesszor kifejtette, hogy az orr olyan vonásaira fókuszáltak a teljes népességben, amelyek különböznek a földrajzi variációk (az uralkodó hőmérséklet és a páratartalom) szerint. Shriver és csapata állítja, hogy az emberek orrának alakjáért a helyi klíma felel, amelynek őseik huzamosabban ki voltak téve, akár meleg és nedves, akár hideg és száraz levegőről volt szó.

orr
A keskeny orr előnyös, ahol hideg és száraz a klíma. Köze van a szexuális szelekcióhoz is

A kutatók az orrlyukak és az orr alakját 3D képalkotással elemezték. Megmérték az orrlyukak szélességét, a közöttük lévő távolságot, az orr magasságát, az orrhát hosszát, és hogy az orr milyen messzire emelkedik ki az arc síkjából. Tapasztalataikat a PLOS Genetics folyóiratban tették közzé.

Az egyik elképzelés szerint az orr formáját meghatározó különbségek véletlenszerűen fordulnak elő, amit genetikai sodródásként írtak le a kutatók. Csakhogy az orr mért jellemzőinek teljes népességen belül mutatott eltéréseit nem lehet magyarázni ezzel az elmélettel. Tehát, a természetes szelekció - miszerint bizonyos orrformák jobban illenek bizonyos körülményekhez - bizonyára szerepet játszott az emberi orr formájának fejlődéséhez. A kutatók szerint a tényt, hogy az embernek egyáltalán van orra, éppen a tüdőbe belélegzendő levegő jellemzői magyarázzák. Shriver csapata úgy találta, hogy az orrlyukak szélessége erősen kötődik a hőmérséklethez és az abszolút páratartalomhoz.


A tágabb orrlyuk gyakoribb, ahol meleg és párás a klíma, miközben a szűkebb orrlyuk hideg-száraz éghajlaton jellemző - mutatták ki a kutatók. "Mindez visszavezethető a Thomson-szabályra" - jelezte Shriver, utalva a 19. századi brit anatómusra. Arthur Thomson már az 1800-as években állította, hogy a hosszú, vékony orr száraz, hideg helyeken, míg a rövid és széles orr meleg, nedves területeken alakult ki. "Sokan tesztelték már e megállapítást koponyákon végzett mérésekkel, de senki sem ellenőrizte a megállapítás helyességét élő embereken" - szögezte le a pennsylvaniai professzor.

Lehet fitos, pisze, vaskos, horgas, vagy vékony, hegyes - ahány ember, annyiféle orrot mondhat magáénak. Összetett funkciója, belső felépítése azonban nem függ külső megjelenésétől: a levegőt szűrve, előmelegítve juttatja az alsóbb légutakba. Részletek!

A szűkebb orrlyukak megváltoztatják a légáramlást, hogy az orrjáratok könnyebben maradjanak nedvesek, és a levegőt hatékonyabban tartsák melegen. Ez a tulajdonság fontos a hideg, száraz régiókban. Azok az emberek, akiknek ilyen orruk volt, valószínűleg könnyebben szaporodtak hűvös és száraz éghajlaton, mint a szélesebb orrúak, akik távol az egyenlítőtől nem tudták fenntartani a populációjukat.

A szexuális szelekció - ahogy a kutatók rámutattak -, azaz a kisebb vagy nagyobb orr preferálása is befolyásolhatja az orrméretben tapasztalható különbségeket a népesség egészében. A szépségideálok követhették a trendet, hogy bizonyos típusú orral mennyire alkalmazkodtak jól az emberek a helyi klímához.

Forrás: medicinenet.com 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag