Az emberi orr változásainak okai

Nagyon úgy néz ki, hogy orrunk alakjáról elsősorban az éghajlat tehet. Főleg a hőmérséklet és a páratartalom befolyásolta az orrlyukak szélességét, az orrhát hosszát, és az egész szerv alakját. Ha nem tetszik, amit szüleink ránk hagytak, akkor joggal kívánhatjuk, hogy bárcsak költöztek volna melegebb, vagy épp hűvösebb éghajlatra.

Fenti megállapításokat a Penn State University kutatói által készített tanulmány alapozza meg, amelyről a projekt vezetője, Mark Shriver antropológiaprofesszor kifejtette, hogy az orr olyan vonásaira fókuszáltak a teljes népességben, amelyek különböznek a földrajzi variációk (az uralkodó hőmérséklet és a páratartalom) szerint. Shriver és csapata állítja, hogy az emberek orrának alakjáért a helyi klíma felel, amelynek őseik huzamosabban ki voltak téve, akár meleg és nedves, akár hideg és száraz levegőről volt szó.

orr
A keskeny orr előnyös, ahol hideg és száraz a klíma. Köze van a szexuális szelekcióhoz is

A kutatók az orrlyukak és az orr alakját 3D képalkotással elemezték. Megmérték az orrlyukak szélességét, a közöttük lévő távolságot, az orr magasságát, az orrhát hosszát, és hogy az orr milyen messzire emelkedik ki az arc síkjából. Tapasztalataikat a PLOS Genetics folyóiratban tették közzé.

Az egyik elképzelés szerint az orr formáját meghatározó különbségek véletlenszerűen fordulnak elő, amit genetikai sodródásként írtak le a kutatók. Csakhogy az orr mért jellemzőinek teljes népességen belül mutatott eltéréseit nem lehet magyarázni ezzel az elmélettel. Tehát, a természetes szelekció - miszerint bizonyos orrformák jobban illenek bizonyos körülményekhez - bizonyára szerepet játszott az emberi orr formájának fejlődéséhez. A kutatók szerint a tényt, hogy az embernek egyáltalán van orra, éppen a tüdőbe belélegzendő levegő jellemzői magyarázzák. Shriver csapata úgy találta, hogy az orrlyukak szélessége erősen kötődik a hőmérséklethez és az abszolút páratartalomhoz.


A tágabb orrlyuk gyakoribb, ahol meleg és párás a klíma, miközben a szűkebb orrlyuk hideg-száraz éghajlaton jellemző - mutatták ki a kutatók. "Mindez visszavezethető a Thomson-szabályra" - jelezte Shriver, utalva a 19. századi brit anatómusra. Arthur Thomson már az 1800-as években állította, hogy a hosszú, vékony orr száraz, hideg helyeken, míg a rövid és széles orr meleg, nedves területeken alakult ki. "Sokan tesztelték már e megállapítást koponyákon végzett mérésekkel, de senki sem ellenőrizte a megállapítás helyességét élő embereken" - szögezte le a pennsylvaniai professzor.

Lehet fitos, pisze, vaskos, horgas, vagy vékony, hegyes - ahány ember, annyiféle orrot mondhat magáénak. Összetett funkciója, belső felépítése azonban nem függ külső megjelenésétől: a levegőt szűrve, előmelegítve juttatja az alsóbb légutakba. Részletek!

A szűkebb orrlyukak megváltoztatják a légáramlást, hogy az orrjáratok könnyebben maradjanak nedvesek, és a levegőt hatékonyabban tartsák melegen. Ez a tulajdonság fontos a hideg, száraz régiókban. Azok az emberek, akiknek ilyen orruk volt, valószínűleg könnyebben szaporodtak hűvös és száraz éghajlaton, mint a szélesebb orrúak, akik távol az egyenlítőtől nem tudták fenntartani a populációjukat.

A szexuális szelekció - ahogy a kutatók rámutattak -, azaz a kisebb vagy nagyobb orr preferálása is befolyásolhatja az orrméretben tapasztalható különbségeket a népesség egészében. A szépségideálok követhették a trendet, hogy bizonyos típusú orral mennyire alkalmazkodtak jól az emberek a helyi klímához.

Forrás: medicinenet.com 

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag