Ha volna kimutathatatlan, veszélytelen és legális doppingszer...

Nincs olyan doppingteszt, ami ki tudja mutatni, ha a sportolók tiltott szerek helyett placebót használnak. A Journal of Neuroscience nevű neurológiai szaklapban nemrég publikált cikk tanúsága szerint ráadásul hatékonyságához sem fér kétség.

Mielőtt még bárki teljesítményfokozóra gondolna, el kell mondani, hogy nem erről van szó, csupán arról, hogy fájdalom nélkül jelentősen nő a sportolók teljesítménye. A fájdalmat viszont lehet placebóval enyhíteni.

Tulajdonképpen inkább az a meglepő, hogy nem előbb jutott valakinek eszébe ez a rafinált ötlet. Hiszen a placebók, bár némileg különböző módon és mértékben, de a gyógyászat valamennyi területén és szinte mindig hatnak. Ha nem így volna, nem kellene a gyógyszercégeknek költséges kettős vak vizsgálatokba ölni pénzüket ahhoz, hogy bizonyítsák, hatóanyaguk több, mint egyszerű placebo.

A sportolók jó része használ opioid hatóanyagot az edzések alatti fájdalmak csillapítására. Ez teljesen legális, mivel a montreali székhelyű Doppingellenes Világszervezet - WADA (World Anti-Doping Agency) - tiltása csak a verseny alatt alkalmazott opioid fájdalomcsillapítók alkalmazására vonatkozik.

Fabrizio Benedetti, a Torinói Egyetem neurológusa tanulmányában a sportolók becsaphatóságát vizsgálta. Edzésük során erős opioid fájdalomcsillapítót adtak a sportolóknak, majd a tréning következő hetében placebóval helyettesítették ezeket. Nem eredménytelenül: a placebo hatott.

A hatás feltétele az volt, hogy előtte arra tanítsák a szervezetet: a szertől a fájdalom elmúlását várhatja. A sportolók fájdalom nélkül szinte szárnyakat kaptak, és olyan teljesítményre voltak képesek, amelyekre a megerőltetett szervezet vészjelzései miatt amúgy nem kerülhetett volna sor. A kutató természetesen kétségbe vonja, hogy etikus volna ehhez a módszerhez folyamodni. Egy azonban biztos: az idegrendszer opioidokra adott válasza aktiválható, és az opioid fájdalomcsillapító és a placebo adása között eltelt egy hét arra utal, hogy hosszú távú hatással kell számolni.

Forrás:
The Journal of Neuroscience, October 31, 2007, 27(44):11934-11939; doi:10.1523/JNEUROSCI.3330-07.2007

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Gomolyfelhők, illetve fátyolfelhők is lesznek felettünk és elszórt jelleggel várható zápor, zivatar. Az északnyugati megyékben a legkisebb az esély csapadékra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás most szerencsére nem gyötör minket.