Egyszerűen tény: aki boldog, tovább él

A boldog emberek az átlagosnál tovább élnek - állítják brit kutatók. Az azonban nem bizonyított, hogy a boldogság önmagában meghosszabbítja az életet, mint ahogyan az sem, hogy a negatív érzések éveket vennének el tőlünk.

"A kutatás érdekes kapcsolatot mutatott ki a percről percre változó hangulatok és a túlélés között" - mondta a tanulmány szerzője, Andrew Steptoe, a Londoni Főiskola Népegészségügyi Tanszékének igazgatója. "Most az a feladat, hogy felmérjük: mindezen eredmények hogyan segíthetnek az emberek egészségi állapotának javításában."

A szakemberek szerint a boldogság és az egészség összefügg, ám azt még nem tudjuk, milyen módon. "Vajon a betegség tesz minket boldogtalanná, vagy épp ellenkezőleg, a boldogság megvéd a betegségektől? Kutatásunk a második lehetőséget támasztja alá" - tette hozzá Steptoe.

A kutatás során 3580 embert vizsgáltak meg, akik életkora 52 és 79 év között volt. 24 óra alatt összesen négy alkalommal kellett arról nyilatkozniuk, hogyan érezték éppen magukat: boldogan, izgatottan, elégedetten, vagy éppen aggódtak, féltek vagy szorongtak. A tudósok célja a pozitív és a negatív hatások feltérképezése volt.

A felmérést követő öt év során a leginkább negatív harmadba tartozók 7 százaléka hunyt el, szemben a legpozitívabbak 3,6 százalékával. Miután a kutatók kiiktatták az elemzésből az olyan befolyásoló tényezőket, mint a jövedelem, a nem, a depresszió és az egészségi állapot, úgy tapasztalták, hogy a boldog emberek 35 százalékkal kisebb eséllyel hunytak el, mint a boldogtalanok.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, a negatív hozzáállás miért járhat együtt rövidebb élettel. "A szorongás és a boldogtalanság gyakran egy már meglévő betegséggel függ össze. Ezért nem jelentős a depresszió és a túlélés kapcsolata" - mondta a szakember.

Azt a kutatók is elismerik, hogy a kísérletnek megvannak a korlátai. Csak a halálozások számát figyelték, azt nem, milyen speciális ok - például daganat - vezetett hozzájuk. A megfigyelés időszaka is rövid, csupán 24 óra volt, és nem vették számításba az olyan kockázati tényezőket, mint például az elhízás.

A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóirat legfrissebb online kiadásában jelent meg.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: