A meseolvasás így hat a gyerekekre

Mintegy 1,4 millióval több szót hallanak ötéves korukig azok a gyerekek, akiknek szülei naponta öt könyvet is felolvasnak, mint azok, akiknek soha nem olvasnak mesét - állapították meg az Ohiói Egyetem kutatói.

Bámulatos hatása van a gyermekkorban hallgatott meséknek. Egy kutatás szerint azok a gyerekek, akiknek napi egy könyvet felolvasnak a szülők, 290 ezerrel több szót hallanak ötéves korukig, mint azok, akiknek egyáltalán nem olvasnak. Ez a "szószakadék" pedig kulcsfontosságú a gyerekek szókincsének és olvasási készségének fejlődése szempontjából.

Tanulási nehézséget okozhat a mesehiány

A kutatás gondolata abból a korábbi tanulmányból fakadt, amely kimutatta hogy az amerikai gyerekek negyedének soha nem olvasnak mesét, másik 25 százalékuknak pedig csak nagyon ritkán, hetente néhányszor mesélnek.

"A szókincsből több szóval megismerkedő gyerekek jobban fel lesznek készülve arra, hogy ezeket a szavakat nyomtatásban lássák, amikor iskolába kerülnek. Ezeknek a gyereknek az olvasási készsége gyorsabban és könnyebben fejlődik majd" - magyarázta Jessica Logan adjunktus, a tanulmány vezető szerzője.

Elképesztő számadatok

A kutatók együttműködtek a columbusi városi könyvtárral, amelynek munkatársai megnevezték a 100 legkedveltebb gyermekkönyvet a kicsik és az iskolás kor előttiek körében. A kutatók mindkét korcsoportból kiválasztottak 30 könyvet és egyszerűen megszámolták, hány szó van bennük.

olvasás, mese, esti mese, szókincs, olvasási készség, készségfejlesztés, gyerekek, kisgyermek, fejlődés
Napi öt történet csaknem 1,5 millió szavas szókincset eredményez. Fotó: 123rf

A leporellók átlagosan 140 szót tartalmaztak, a gyerek képeskönyvek 228-at. Ebből számolták ki, hogy mekkora szókinccsel ismerkedhetnek meg a gyerekek születésüktől ötéves korukig - feltételezve, hogy hároméves korig leporellókat olvasnak nekik, utána pedig képeskönyveket, és minden meséléskor egy könyvet olvasnak fel a szülők.

Számításaik szerint azok a gyerekek, akiknek nem olvasnak szüleik, alig ötezer szót ismernek meg. Ehhez képest a heti egy-két alkalommal mesét hallgatók 63 ezer, a heti 3-5 mese után pedig már csaknem 170 ezer szót hallanak. Akiknek naponta olvasnak, azok 269 ezer szót hallanak, napi öt történet pedig már csaknem másfél millió szavas szókincset eredményez.

Ezért fontosak a mesék

"Ez nem a mindennapos kommunikációról szól. Azok a szavak, amelyeket a könyvekből ismernek meg, jóval összetettebb, bonyolultabb szavak, mint azok, amelyeket a szülőkkel beszélgetve ismernek meg" - magyarázta a kutató. Példaként említette, hogy ha a könyv az antarktiszi pingvinekről szól, akkor a gyerekek olyan szavakat és fogalmakat ismerhetnek meg, amelyek nem jönnek elő a mindennapos beszélgetésben. És ezek a szavak különösen fontosak lehetnek az olvasás megtanulásában.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)