A hidegben ezért kell állandóan pisilnünk

Biztosan sokan érezték már, hogy ha olyankor tartózkodnak kint hosszú ideig, amikor hideg van, állandó pisilési inger kínozza őket. De mi állhat a jelenség mögött?

Ha már vécézés - tudja, mit használtak az emberek, amikor még nem volt WC-papír? Igencsak leleményes megoldásokhoz folyamodtak a szükséget szenvedők. Részletek cikkünkben.

Meglehetősen gyakori tapasztalat, hogy ha egy hideg őszi vagy téli napon huzamosabb időt töltünk a szabadban, akkor folyamatos pisilési ingerrel szembesülünk. Hiába tudjuk, hogy mielőtt elindultunk, elintéztük a kisdolgunkat, odakint újra megtalál minket a kényszer. A jelenséget - amely egyébként teljesen normális, és valószínűleg legalább egyszer mindenki átélte már élete során - "cold diuresis", azaz hideg diurézis néven emlegetik, lényege, hogy a szervezetünk a hideg hatására több vizeletet választ ki.

Miért kell folyton pisilnünk a hidegben?

Az emberi test mindig igyekszik alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, így például az alacsony hőmérséklethez is. Hogy a belső szerveinket melegen tarthassa, a vérerek összeszűkülésével csökken a testünk azon részeibe történő véráramlás, amelyek ki vannak téve a hidegnek - így például a kezekben, lábakban, fülekben és az orrban. Bár a vér számára kevesebb "hely" van, a mennyisége ugyanannyi, vagyis a vérnyomásunk megemelkedik, amit úgy próbál a szervezet kompenzálni, hogy a vesék elkezdik kiszűrni a felesleges folyadékot a vérből. A folyadék a húgyhólyagba kerül, ami folyamatos pisilési ingert eredményez. Érdekesség, de a teli hólyag újfent hővesztést okoz, ezért célszerű minél hamarabb könnyíteni magunkon.

Hidegben többet kell pisilnünk
Hidegben többet kell pisilnünk

Vannak, akik szerint a sókhoz van köze

A magyarázat logikusnak tűnik, de sokak szerint nem fedi teljesen a valóságot. Egyes kutatók ugyanis vizsgálataik során arra az eredményre jutottak, hogy nem minden állatnál és embernél emelkedett meg a vérnyomás a hidegben - főleg azoknál nem, akik hosszabb időt töltöttek odakint. Mindemellett a szakértők azokat az általános hormonális változásokat sem mindig tudták megfigyelni, amelyek a megnövekedett vizeletmennyiség esetén jellemzőek.

A másik elmélet szerint tehát a hidegben tapasztalt állandó pisilési ingernek a szervezetben található sókhoz van köze. A vesék hidegben nem működnek megfelelően, így a sók vizeletből való felszívódása sem tökéletes, ez pedig azt eredményezi, hogy a vérből nagyobb mennyiségű víz áramlik a vesék felé (ozmotikus diurézis), vagyis többször kell pisilnünk. Nyilván ez a folyamat nem pár perc alatt zajlik le, hiszen a veséknek idő kell ahhoz, hogy elkezdjenek küszködni.

Komoly problémát is okozhat

A hideg vagy ozmotikus diurézis nagyon is komoly problémát jelent azoknak, akik hidegben dolgoznak vagy élnek, az átlagember számára azonban az állandó ingernek/vécére járásnak nem szabad többnek lennie, mint apró kellemetlenségnek. Egészen addig, amíg figyelünk arra, hogy pótoljuk az elveszített folyadékot.

Forrás: mirror.co.uk, youtube.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció