2,5 milliárdan vécé nélkül

Két és fél milliárd ember kénytelen a világon vécé vagy más, a célnak megfelelő higiénikus alkalmatosság nélkül végezni a dolgát - derül ki az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös felmérésének New Yorkban közzétett eredményéből.

Még megdöbbentőbb, hogy a vécével nem rendelkezők fele egyszerűen a szabadban, mások által is látható helyen intézi a vizelet- és székletürítést.

Az UNICEF igazgatója, Ann Veneman úgy látja, azonnali intézkedések nélkül nem érhető el a nemzetközi szervezet célkitűzése, hogy 2015-re legalább az emberek felének megfelelő legyen az ürítésre, tisztálkodásra alkalmas hellyel való ellátása. A közös jelentés szerint 1990-től 2006-ig 31-ről 23% százalékra esett azon emberek száma, akiknek a legegyszerűbb latrina sem áll rendelkezésére. Közülük 66 százalék, 778 millió ember él Dél-Ázsiában.

A vécé nélküli áldatlan állapotok főként a kisgyerekeket veszélyeztetik, akik a fekáliával szennyezett környezetben különböző súlyos hasmenéses betegségeket kaphatnak el. Világszerte a fertőző hasmenések következtében hal meg a legtöbb kisgyerek.

Az ivóvízellátás területén szerencsére jobb hírekről lehet beszámolni. Idén először sikerült a tiszta ivóvíz híján élők számát egymilliárd alá, 884 millióra csökkenteni. Még így is 328 millióan élnek megfelelő ivóvíz nélkül Dél-Afrikában. Ha a fejlődés folytatódik, 2015-re az emberiség 90 százalékának lesz ivóvize.

Forrás:
www.aerzteblatt.de

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés