Tényleg búcsúzzunk el a szoláriumtól!

Az egészségi kockázatok ellenére töretlen a barna bőr divatja és még mindig tolonganak a szoláriumokban az emberek. Szakértők ezért szigorúbb feltételeket szeretnének bevezetni a napstúdiók számára.

2009-től törvényben tiltanák a szoláriumok használatát 18 éven aluli fiatalok részére. A szakértők azonban úgy vélik, ez önmagában nem elég. 'A mesterséges UV sugárzás minden korosztály számára súlyos egészségi kockázatokkal jár' - közölte az European Sociaty of Skin Cancer Prevention elnöke a társaság 5. nemzetközi konferenciáján. A kongresszus elnöke "riasztó helyzetről" beszélt - írja a MediPress.

Németországban például - minden figyelmeztetés ellenére - 12 millió polgár rendszeresen, 4 millió - többnyire fiatal - pedig akár hetenként kétszer keres fel napstúdiót. "Csaknem mindegyikük a műtőasztalon fog landolni," - mondta a dermatológiai prevenció (ADP) elnöke. "Aki 30. életéve előtt rendszeresen szoláriumba jár, 75 százalékkal emeli annak a kockázatát, hogy élete folyamán rosszindulatú melanomában betegedjen meg." Nemcsak gyermekek és 18 éven aluli fiatalok számára kell megtagadni a napstúdiókba való belépést, hanem az érzékeny világos bőrűek, vörös vagy szőke hajúak részére is. Ugyanígy a 40 éven felüli, sok, különösen atipusus pigmentfoltos vagy gyakori gyermekkori napégéses személyeknek sincs keresnivalójuk a szoláriumban.

Elengedhetetlen, hogy a - képzett - személyzet az első szoláriumozásnál ne csak a látogató korát és bőrtípusát vizsgálja meg, hanem kérdezze meg az esetleges bőrt érzékennyé tevő gyógyszerfogyasztást is. A napstúdiókban azonban hiányoznak a szakmunkaerők. Franciaország, Svédország és Svájc már rendeletben szabályozza a szoláriumok üzemeltetését.

"A szoláriumhasználat következtében fokozott rákkockázatról szóló aktuális tanulmányi eredmények magukért beszélnek" - mondta az Euroskin rákmegelőzési társaság elnöke. A bőr és az élet van veszélyben. Az Euroskin évek óta igyekszik az EU-nál egységes szabályokat keresztülvinni a napstúdiók üzemeltetésére és használatára. A társaság törekvései eredményeként 2007 óta Európa-szerte érvényes a sugárerősség korlátozása 0,3 watt/m˛-re minden új barnító-készülékre vonatkozóan.Azonban a legtöbb szolárium még régi készülékeket használ, amelyekre ez a korlátozás nem kötelező.

További védőintézkedések kezdeményezéséről szól az Euroskin EU-hoz szóló kilencpontos beadványa. Szerintük például a pénzbedobós szoláriumokat és a barnulásgyorsítókat be kell tiltani.

Az Euroskin további követelése, hogy a napstúdiók mondjanak le az egészségre való "biopozitív" hatás reklámozásáról. Indoklásuk szerint a szervezet D vitamin termeléséhez nem szükséges a szolárium. Nem alkalmas öngyógyításra sem például akne vagy neurodermitis esetén. Ha orvosilag indokolt UV besugárzás szükséges, az pedig csak egészségügyi intézményekben, orvosi felügyelet mellett történhet.

A kongresszuson hangsúlyozták az előadók, hogy nincs szükségünk szoláriumra, elég a napsütés. Ahhoz, hogy a napi D3 vitamin szükségletet fedezzük, napi 15 perces séta teljesen elegendő.Az esetleges D vitamin hiányt kiegyenlített táplálkozással, hallal vagy élelmiszerkiegészítőkkel kell kompenzálni.

Németországban évente 140000 ember betegszik meg bőrrákban. A tendencia emelkedő, különösen fiataloknál figyelhető meg a megbetegedési arány jelentős növekedése. A kezelésre Németországban már ma évente 3 milliárd eurót fordítanak. A leggyakoribb formák a felső bőr tumorjai (világos bőrrák) és a melanociter tumorok (fekete bőrrák). Rosszindulatú melanomában évente több mint 2000 német polgár hal meg.

STOP

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)