Scleroderma: 2011-től világnappal is igyekeznek felhívni rá a figyelmet

2011. június 29-én rendezték meg az első Scleroderma Világnapot. Az Európai Scleroderma Naphoz, céljaihoz, eseményeihez és megvalósításához csatlakozott Ausztrália, Kanada és az Amerikai Egyesült Államok is, így ez évtől kezdődően június 29-e immár Scleroderma Világnap.

A bőr megvastagodásával és rugalmatlanságával járó, valószínűleg autoimmun betegség, mely nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Több alakja ismert, megjelenhet helyileg vagy kiterjedt elváltozások formájában is. Olykor gyorsan meggyógyul, azonban többnyire súlyosbodik. Esetenként belső szervi elváltozásokkal (emésztőszervi, szív, vese, tüdő) társulhat. A világnap célja, hogy az emberek világszerte minél többet tudjanak meg erről a betegségről, javuljon a sclerodermával együtt élők gondozása, valamint egyenlő hozzáférést kapjanak a kezelésekhez.

Az Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület csatlakozott a Scleroderma Világnap megrendezéséhez. Európában a többi betegszervezettel (FESCA - Európai Scleroderma Szervezetek Szövetsége) és orvosi szervezettel közösen az a legfőbb törekvésük, hogy életeket mentsen a scleroderma korai diagnosztizálásával. Ennek támogatására indult el Európa minden országában, így hazánkban is a VEDOSS program - a Szisztémás Szklerózis Nagyon Korai Diagnózisa - amely felhívja a figyelmet a három korai fő tünetre: a különösen érzékeny, duzzadt ujjakra, a Raynaud-szindrómára, a refluxra és a vele járó gyomorégésre.

Web: www.szkleroderma.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)