Hamarabb kerülnek változókorba a sokat edző nők

Egy új japán kutatás szerint a sokat edző nők és azok, akik a szívműködést támogató étrendet követnek, korábban érik el a menopauzát. Ugyanakkor a kutatók úgy vélik, az előnyök jóval felülmúlják a hátrányokat.

A Menopause folyóiratban megjelent új tanulmányban Dr. Chisato Nagata, a Gifu Egyetem kutatója 3100 menopauza előtt álló nőt vizsgáltak több mint 10 évig. Azokban, akik 8-10 órát edzettek hetente, 17 százalékkal nagyobb valószínűséggel kezdődött korábban a menopauza a kutatási időszakban, mint azokban a társaikban, akik ülő életmódot folytattak. Ehhez hasonlóan azokban a nőkben, akik a legtöbb többszörösen telítetlen zsírt fogyasztották, 15 százalékkal volt magasabb annak valószínűsége, hogy korábban érik el a változókort, mint azok, akik a legkevesebbet fogyasztották ezekből a például a halakban és a növényi olajokban fellelhető zsírokból.

A kísérlet évtizede során közel 1800 nő esett át a menopauzán. Bár nem egyértelmű, mennyi idős korban következett be, az eredmények alapján úgy látszik, hogy a nagyon aktív nők és azok, akik sok többszörösen telítetlen zsírt fogyasztottak, nagyobb eséllyel léptek korábban a változókorba. Ez pedig azt jelenti, hogy ezek a nők kevésbé vannak kitéve a magas ösztrogénszint behatásának. A hormon előmozdíthatja az emlőrák kialakulását, ami magyarázza, miért áll összefüggésben a korai menopauza és az emlőrák alacsonyabb kockázata.

A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, a nőknek nem szabad attól aggódniuk, hogy a szív-érrendszeri betegségek vagy a csontritkulás megnövekedett kockázatának lesznek kitéve, ha életmódbeli változtatásokat hajtanak végre. Az előnyök jóval felülmúlják a hátrányokat. A kutatás ráadásul nem mutatott ok okozati összefüggést, továbbá az étrenden és a testmozgáson kívül egyéb tényezők is szerepet játszhatnak a menopauza időzítésében.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció