Ha viszket a bőre, csak kicsit vakarja!

Itt-ott megvakarjuk néha a bőrünk. És már el is felejtjük a dolgot. Ám, ha nagy területeket érint és hosszan tartó ez az érzés, akkor igazi kínokat élünk át. Ebben az esetben tanácsos bőrgyógyászhoz fordulni.

Valami irritálja a bőrt

Külsőleg: Zavarhatja természetes anyag (gyapjú), vegyi anyag (mosószerek, kozmetikai készítmények illatanyagai), fűszer, üveggyapot, de élősködő is (tetű), bőrgomba.

Belsőleg: A bőr véredényei ideiglenesen nagyobb áteresztő képességgel rendelkeznek, ezért savó szivárog a bőr felső rétegébe, és hatására a bőrszövet felduzzad, viszket, fájdalmas. Ilyenkor a bőr gyulladása vagy allergia állhat a háttérben.

Jól látható tünetek

Ha bepirosodik a bőr vagy hámlik, bedagad, kiütés vagy ödéma jelenik meg rajta, akkor többnyire gyulladás okozza a bajt. Neurodermitis, azaz bőrgyulladás, ami felnőtteket és gyerekeket egyaránt meglephet váratlanul is. Szó lehet úgynevezett kontaktekcémáról, amikor illatanyagokkal, fémmel, tartósítószerrel érintkezés a kiváltó ok, illetve csalánkiütésről, amit gyógyszer és élelmiszer okozhat.

A kezelés módja

A kortizontartalmú krémek és antihisztamin-tabletták lefékezik a gyulladásos reakciókat a szervezetben. Természetes gyulladáscsökkentő csersavat tartalmaz a fekete tea és a tölgyfakéreg. A főzetükkel készíthetünk borogatást. Ahogy alkalmazhatunk mesterséges csersavat tartalmazó testápolót vagy fürdőadalékot. Mentolos és kámforos krémek hűtik az érintett bőrt.

Bőrszárazság, gyógyszerek

A viszketés oka lehet bőrszárazság. Ez öröklött tulajdonság, és a kor előrehaladtával súlyosbodhat. A bőr ugyanis fokozatosan veszít a nedvesség- és zsírtartalmából a tusolószerek, gyakori habfürdőzés, alkoholtartalmú illatosítók használata révén. Betegségek (cukorbetegség, máj- és vesebetegség, vérszegénység, vashiány, bélbántalmak és pajzsmirigyműködési zavarok) is járhatnak bőrviszketéssel.

STOP

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)