Ezen rágódj: a cukormentes rágó károsíthatja a fogakat

Az étkezés után cukormentes rágógumi fogyasztását javasló fogorvosoknak újra kell gondolniuk bevett tanácsukat, mert brit kutatók kimutatták, hogy ez a fajta rágó is károsíthatja a fogakat.

A British Dental Journal folyóiratban közzétett elemzés az átvizsgált kutatások alapján azt állítja, a fogbarátnak kikiáltott cukormentes rágógumi is rendelkezik rejtett kockázattal. A Bostoni, a Helsinki és a Dél-Nevadai Egyetemek közös kutatócsoportja a termékekben használt cukorpótló anyagokat és a fogszuvasodás kapcsolatát vizsgálták, és kimutatták, hogy "a cukormentes édességek és üdítőitalok savas ízesítése eddig nem kimutatott kockázatokat rejt magában".

A xilitolhoz és a szorbitolhoz hasonló anyagok egyrészt csökkentik a fogszuvasodás kockázatát, ugyanakkor növelik a szájüreg savasságát, ami károsítja a fogzománcot. Ez a hatás még kifejezettebb abban az esetben, ha a termék gyümölcsös ízesítésű.

Dr. Sok-Ja, a Bostoni Egyetem kutatója úgy véli, a cukormentes jelző hamis biztonságot sugall, mert sokan automatikusan azt hiszik, hogy a cukormentes termékek biztonságosak a fogak szempontjából. Ráadásul a cukormentes termékek a fogyást sem feltétlenül segítik elő, mert a többségük a teljes tápértékű termékek közel felének megfelelő kalóriát tartalmaz.

A Brit Fogorvosok Szövetsége nyilatkozatában az új kutatás eredményeire reagálva azt írta, hogy a cukormentes rágógumi fogyasztása étkezés után csökkenti a fogszuvasodás kockázatát, de fontos, hogy lehetőleg mindenki kerülje a gyümölcsös ízesítésű változatokat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő