Most érdemes megnézetni anyajegyeinket. Mutatjuk, miért

Megelőzés céljából a szakemberek javasolják, hogy minden évben ellenőriztessük anyajegyeink állapotát. Ha eddig még nem tettük meg, érdemes még most elvégeztetnünk! A feltételek ősszel a legideálisabbak a szép sebgyógyuláshoz.

„Ha a bőrgyógyászat javaslatára egy anyajegyet el kell távolítani, akkor sebészhez vagy plasztikai sebészhez fordulunk. Választásunk attól is függhet, hogy mennyire fontos szempont az esztétika, így általában az arcon, nyakon és dekoltázson található anyajegyek eltávolításával fordulnak hozzám” – mondta dr. Gyarmati Csaba plasztikai sebész, az Anyajegyszűrő Központ orvosa.

A bőrön zajló rosszindulatú elváltozások akár hosszú évekig is észrevétlenek maradhatnak. Pedig ha idejében felismerik és szükség esetén sebészi úton eltávolítják a rosszindulatú növedéket, akkor jó eséllyel teljes gyógyulást érhetünk el.

Az anyajegyet sebészi kimetszéssel távolítják el, így pontosan követni tudják a körvonalát, és a szükségesnél sem kevesebb, sem nagyobb területet nem távolítanak el. A kozmetikai eredmény azonban nemcsak az orvos gyakorlatától és a varrási technika megválasztásától függ. A szakember szerint nagyon fontos az is, hogy a páciens a műtét után mennyire vigyáz a műtéti területre.

Jobban gyógyul a seb, ha az anyajegyet ősszel távolítják el
Jobban gyógyul a seb, ha az anyajegyet ősszel távolítják el

Mitől függ a sebgyógyulás?

 • A műtét helyétől.
  Azok a területek a legkényesebbek, ahol a bőr folyamatos mozgásnak van kitéve. Így például a nyakon, a lapockák között, de az arcon is adódnak problémásabb területek.
 • Az életkortól.
  Fiatalabb korban gyorsabb a sebgyógyulás, ám ez a korcsoport hajlamosabb a heg-túlburjánzásra és a vastagabb hegképződésre, a hormonális változások miatt pedig bőrük is nagyon érzékeny. Idősebbeknél ezzel szemben lassabban, de szinte észrevétlenül gyógyulnak a sebek.
 • Attól, hogy mennyi ideig van a sebben a varrat.
  A sebgyógyulást ez is befolyásolja: arcon általában tíz napig, a háton három hétig szokták a varratot bent hagyni.
 • Az utókezeléstől.
  Az anyajegy eltávolítását követő gyógyulási időszakban nagyon fontos, hogy betartsuk az orvos utasításait, hiszen a kozmetikai eredmény ettől is függ. A szép sebgyógyulásért az alapvető higiéniás előírások mellett sok egyébre is ügyelni kell. Ebbe beletartozik az is, hogy megadott ideig kerüljük a szauna és a szolárium használatát, és az intenzív testmozgást is mellőzzük, majd csak fokozatosan növeljük a terhelést a műtét előtti szintre.

A naptól és a hidegtől is védeni kell!

Friss hegeknél legfontosabb teendőnk a fényvédelem. Legjobb, ha a heg területét legalább fél évig nem éri nap, ezért is ideális időpont az ősz - a napnak kitett testrészek esetében különösen - az anyajegyek eltávolítására. Emellett a szélsőséges hőhatásoktól is tartózkodni kell: a már említett szauna mellett a nyári hőség és a fokozott verejtékezés sem kedvez a gyógyulásnak, de a rendkívüli hideggel is épp úgy ártunk a hegesedésnek.

Amennyiben tehát nem akut eset miatt várunk műtétre, ideális ősszel elvégeztetni a beavatkozást. Az orvos tanácsait betartva ilyenkor várhatjuk, hogy a gyógyulási idő után a műtéti heg szinte észrevétlenül illeszkedik majd a bőrfelületbe.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: