Erről lehet felismerni, ha egy hirdetés átverés

Érdemes fenntartásokkal kezelni a gyanúsan csábító, hangzatos ígéretekkel teli reklámokat az interneten.

Az internetes hirdetések mintegy húsz százaléka úgynevezett „hidden” reklám, amelyek legtöbbször extrém figyelemfelkeltőek, ráadásul sokkoló, megbotránkoztató, a nézőt kellemetlen érzésekkel eltöltő fotókat használnak. Emellett jellemző ezekre, hogy hangzatos ígéreteket tartalmaznak, amelyekben visszatérő elem a szinte azonnali hatás hangsúlyozása – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

férfi egy bankkártyát tart a kezében, interneten vásárol
Vonzóak lehetnek bizonyos netes hirdetések, de kezeljük őket óvatosan! Fotó: Getty Images

Kifoszt vagy vírust terjeszt

A megtévesztő reklámokat arról lehet felismerni, hogy a termék weboldalának fejlécében halmozódnak a tudományosnak ható szervezetek logói, az oldalon megjelenő valamennyi vásárlói vélemény szélsőségesen pozitív, és a termékről szakértő, tudós, vagy maga az alkotó is nyilatkozik, szintén túlzóan. Ezeknél a hirdetéseknél meghatározhatatlan a cég, vagy ismeretlen a reklám célja, valamint valószínűsíthető, hogy veszélyes, vírusos oldalra vezet a hivatkozás, esetleg a felhasználótól próbál pénzt kicsikarni.

A médiahatóság kutatása szerint napi szinten majdnem 800 ezer emberhez jutnak el ezek a reklámok, és egy ember fél év alatt több mint háromszáz ilyen hirdetéssel találkozik. Az ilyen formában meghirdetett termékek legnagyobb része valamilyen étrend-kiegészítő, vagy az egészség azonnali javulását ígérő csodaszer, és mivel a krónikus betegségek alapvetően az idősebb korosztályt érintik, így ezek a hirdetések jellemzően őket célozzák meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.