Vissza a természetbe!

Gyógynövények hatása az emberi szervezetre

A gyógynövények emberi szervezetre kifejtett hatásáról az idők során nagyon eltérő elképzelések voltak. Ezekre a véleményekre nagy hatással volt a gyógyítás adott színvonala. A XIX. század közepéig a gyógynövények szinte kizárólagos egyeduralma jellemző. Ezt követően jelentőségük visszaszorult, és a szintetikus kémia fejlődésével elkezdődött a mesterségesen előállított vegyületeket, hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek előtérbe kerülése. Évtizedeknek kellett eltelni ahhoz, hogy bebizonyosodjon, a szintetikus vegyületekkel szemben túlzott volt a várakozás. Az emberi képzeletben megszülető és lombikokban realizált vegyületek - bár sok esetben látványos hatásokat eredményeztek -, alkalmazásuk számos veszélye miatt nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

A 70-es évek kezdetén világszerte újra felértékelődött a gyógynövények gyógyászati jelentősége. Részben a szintetikumok felhasználása során jelentkező veszélyek felismerése, másrészt az orvostudomány továbbra is megoldatlan problémái új eljárások keresését sürgették. S mint annyiszor, az új keresése elvezetett a hatalmas tapasztalatai háttérrel rendelkező múlthoz, és annak újra értékelését követelte. Így vette kezdetét a gyógynövények második reneszánsza, aminek további lendületet adott, hogy éppen erre az időre tehető a világjelenségnek tekinthető szemléletváltozás, az ember-természet viszony átértékelődése. Az élet minden területén általánossá vált a természetes anyagok előtérbe helyezése, a természetes életmód, az egészséges táplálkozás, valamint a természet védelme.

Milyen lehetőségek és korlátok érvényesek a gyógynövények alkalmazására a 2000. év küszöbén?

Minden növényre általános érvényű megállapítás természetesen nem tehető. Az erős hatású anyagokat tartalmazó növények toxicitásuk miatt megmaradtak az ipari gyógyszergyártás területén.

A közepesen erős, vagy gyenge hatású növények azonban olyan készítmények hatóanyagaivá váltak, amelyek minden tekintetben egyre jobban megfelelnek a korszerű gyógyszergyártás - és forgalmazás szigorodó feltételeinek, amelyek szakemberek kezében, és megfelelő szintű tájékoztatás mellett helyet követelnek maguknak a modern gyógyszeres terápián belül.

Hatásmódjuk rendkívül változatos, ami a vegyületek sokfélesége miatt teljesen természetes. Mégis vannak a különböző életfolyamatokra ható növények esetén megtalálható közös vonások a hatásmechanizmusukban, a hatás kialakulásában, lefutásának jellegzetességeiben.

Az elkövetkezendő hónapokban ezeknek a jellegzetességeknek az elemzésével, megismerésével fogunk foglalkozni szervrendszerek, illetve betegségcsoportok szerinti felosztásban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: