Nyári kortyok

Nyár és víz - szorosan összefüggő fogalmak. Ha a Balatonon vitorlázunk vagy a strandon pancsolunk a medencében, talán nem is gondolunk arra, hogy e nélkül az elem nélkül a földi élet sohasem jött volna létre.

Nyár és víz - szorosan összefüggő fogalmak. Ha a Balatonon vitorlázunk vagy a strandon pancsolunk a medencében, talán nem is gondolunk arra, hogy e nélkül az elem nélkül a földi élet sohasem jött volna létre. Valószínűleg azon sem morfondírozunk, hogy testünk több mint 70 százaléka víz, és az sem fordul meg a fejünkben, hogy vajon hogyan szabályozhatjuk megfelelően folyadék-kibocsátásunkat és -bevitelünket. A szomjúság azonban gyorsan eszünkbe juttatja, hogy sürgősen valamilyen innivalóra van szükségünk. Felvetődik a kérdés, vajon mivel oltsuk szomjunkat.

Erre a célra a legalkalmasabbak az ásvány- és forrásvizek, de vigyázzunk, mert néhány ilyen termék (főként a gyógyvizek, melyeket nem szabad összekevernünk az ásványvizekkel) magas ásványianyag-tartalma miatt nem fogyasztható korlátlanul. Emellett a zöld és a fekete teák ajánlhatók (hidegen és melegen egyaránt), és a különböző gyümölcsös, tejes turmixok is igen frissítőek és egészségesek ebben a meleg időben. Talán a legolcsóbb és legfinomabb megoldást a gyümölcslevek kínálják. Ezeket már otthon is elkészíthetjük, de a kevés idővel rendelkezők meg is vásárolhatják a rostos, tartósítószer nélküli leveket. Ezek éppen rostanyag- és vitamintartalmuk miatt nemcsak finomak, de egészségesek is.

Persze nem lenne szükség vízpótlásra, ha nem veszítenénk vizet. A melegben azonban a test párologtatással próbálja meg hűteni magát, megőrizni állandó hőmérsékletét. Az izzadás természetes és hasznos folyamat, ám ha túlzott mértékű, akkor esztétikai és egészségi problémát is jelenthet. Akiknek nem elegendő a különböző dezodoráló és izzadságátló szerek használata, az megpróbálkozhat a hagyományos gyógymódokkal. Hazánkban két olyan növény van, mely izzadásgátló hatású. Az orvosi zsálya és az izsóp vizes (és szeszes) kivonatai igen hatásosan csökkentik a kiválasztást.

Ha teát készítünk ezekből a növényekből, a következőképpen tegyük: Vegyítsünk össze 80 gramm orvosi zsályát negyedannyi (20 gramm) izsóppal. E keverékből egy evőkanálnyit 5 percig főzzünk 2 deciliternyi vízben, majd 10 percig áztassuk a főzetet, mielőtt leszűrnénk. Az így elkészült italból minden harmadik napon igyunk meg egy csészényit. A szer 2-3 óra múlva hat, és három napig gátolja az izzadást.

Aki inkább a külső alkalmazás mellett dönt, annak az izzadásgátló gyógyfürdő ajánlható. Ehhez 50 gramm apróbojtorjánra, 20 gramm orvosi zsályára és 30 gramm tölgyfakéregre van szükség. A fürdő elkészítéséhez 4 evőkanálnyi gyógynövénykeveréket 15 percig főzzük 1 liter vízben. A leszűrt főzetet öntsük a kádba, keverjük össze langyos fürdővizünkkel, és áztassuk magunkat 15-20 percig. A teában lévő cserzőanyagok összehúzzák a verejtékmirigyeket, ezáltal csökkentik az izzadást. A fürdő hatása csupán egy napig tart.

IX.évf./8.szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció