Betegen hány napig maradjunk otthon?

Az ágynyugalom nemcsak azért lényeges, hogy szövődmények nélkül gyógyuljunk, hanem azért is, hogy megakadályozzuk a járvány terjedését. De meddig érdemes otthon maradni, ha megbetegszünk?

A sima nátha nem mindig dönt ágynak bennünket, de az influenza gyakran okoz magas lázat, fáradtságot, erős izomfájdalmakat és olyan fejfájást, hogy csillagokat lát az ember. Ehhez társulnak a felső légúti panaszok (nem minden esetben), ahogy hányás és hasmenés is előfordulhat. Akárcsak a sima náthát, az influenzát is vírus okozza, pontosabban egy nagyon sok változatban létező kórokozó - ezért más évről évre a védőoltás összetétele is -, de amíg előbbi ritkán okoz szövődményeket, az influenza sokkal jobban megviseli a szervezetet, és sokszor súlyos másodlagos fertőzéseket okoz, ezért fontos, hogy a beteg kímélje magát.

Az influenza cseppfertőzéssel terjed , köhögéssel, tüsszentéssel, de akár beszéd által is elkapható. A fertőzés után pár napon belül jelentkeznek a tünetek. Elvileg tíz napon át fertőzhetünk, de leginkább a betegség első 3-4 napjában, amikor a tünetek a legerősebbek, ezért ilyenkor semmiképpen se menjünk közösségbe. A fűtés kiszárítja a nyálkahártyát, a szellőztetés hiánya, az összezártság pedig tovább növeli a járvány terjedésének kockázatát.

influenza, influenzajárvány, megfázás, nátha, láz,
Az influenzás beteg hosszú napokon át megfertőzheti a környezetében lévőket

A magas láz akár több napig is tarthat: vegyük komolyan, pihenjünk eleget! Mivel az antibiotikumok vírusok ellen nem jók, a gyógymód lényege az ágynyugalom, a megfelelő táplálkozás (könnyű, kímélő ételek, levesek) és az elegendő folyadékbevitel. Az ágynyugalom nem jelent szigorú fekvést, a hangsúly a nyugalmon, az otthonléten van. Akkor is fontos lenne pár napot pihenni, ha nem nagyon erősek a tünetek. A "csak egy kis megfázással", orrfolyással is érdemes két-három napot otthon maradni, kipihenni a betegséget, hogy utána ne legyünk a különböző vírusok, baktériumok szabad prédája.

Egy egészséges ember immunrendszere pár nap alatt legyőzi a vírust, de ehhez nyugodt, stresszmentes környezetre van szükség. Ha mégis bevonszoljuk magunkat a munkahelyünkre, akkor nehezítjük a gyógyulást és növeljük a bakteriális felülfertőződés veszélyét. Akár tüdőgyulladás is lehet a következmény, sőt a betegség "rámehet" a szívre vagy a vesékre is.

Szövődmények nélkül is megmaradhat ugyanakkor pár hétig a gyengeségérzet, a levertség, különösen idősebb korban vagy valamilyen krónikus betegség esetén. Ha a visszamaradó köhögés mellkasi fájdalommal jár vagy egyéb elhúzódó panaszaink vannak, akkor menjünk orvoshoz, mert hörghurut, tüdőgyulladás, illetve egyéb bakteriális fertőzések esetén antibiotikumra van szükség.

Mennyi a táppénz összege? Csak az jogosult táppénzre, aki fennálló biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, valamint pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett. Ez utóbbi a bruttó jövedelem 3 százaléka, a táppénz alapját pedig éppen e jövedelem adja: a biztosításban töltött időtől függően a kapható összeg a napi átlagkereset 50 vagy 60 százaléka. E tekintetben a vízválasztó a 730 nap folyamatos biztosításban töltött idő, amely felett már 60 százalék az arány. Ha viszont ez az idő a 180 napot sem éri el, akkor a minimálbért veszik alapul a végösszeg kiszámításakor. Fontos kitétel, hogy a táppénz napi összegének is van maximuma: a minimálbér kétszeresének harmincad része, azaz 2017-ben kereken 8500 forint. Kattintson a részletekért!

Az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők a legveszélyeztetettebbek a szövődmények miatt, ezért is javasolják számukra az influenza elleni védőoltást a szakemberek. Felnőttek esetében felléphet a már említett betegségeken kívül agyi keringészavar, szívinfarktus, agyhártya- és agyvelőgyulladás, veseelégtelenség és egyes anyagcsere-betegségek (például cukorbetegség) súlyosbodása.

Lehetséges influenzaszövődmény gyermekek esetében a gennyes középfülgyulladás , a lázgörcs, a hasfájás, a szív- és a vázizomgyulladás. Súlyos és ijesztő szövődmény lehet a gyerekeket érintő Reye-szindróma, amely émelygéssel, hányingerrel kezdődik, majd neurológiai tüneteket, görcsöket okoz. A betegség összefüggésbe hozható az acetilszalicilsavval (amely láz- és fájdalomcsillapító), így gyerekeknek már nem adják ezt a hatóanyagot, aminek következtében a betegség ma már ritka.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: