Orvosi bravúr a transzplantáció világnapjára

1996 óta rendezik meg minden évben a Szervdonációs és Transzplantációs Európa Napot. Idén egész napos rendezvénnyel és egy tudományos bravúr bejelentésével készülnek rá a transzplantációs szervezetek.

A transzplantációs világnap előtt tartották azt a sajtótájékoztatót, melyen bemutatták az első, végleges műszívet kapó hazai beteg. A fél kilós, kb. 10 centiméteres szerkezet folyamatosan áramoltatja a vért az erekben, így a betegeknek tulajdonképpen nincs pulzusa. Az 51 éves férfi, akin az életmentő beavatkozást a Semmelweis Egyetem Városmajori Kardiológiai Klinikáján szeptember 20-án végrehajtották, végstádiumú szívelégtelenségben szenvedett. Magyarországon jelenleg 300 ezer olyan ember él, akik érintettek a betegségben. A betegek fele a diagnózis felállítását követő 4 éven belül meghal.

A végstádiumú szívelégtelenség egyetlen terápiás megoldása napjainkban a transzplantáció. Ahhoz, hogy egy ilyen több órás, megterhelő műtétet végre tudjanak hajtani, stabilizálni kell a páciens állapotát, ehhez szükséges a műszív kezelés. A végleges műszívet csak olyan betegben használják, aki közvetlen életveszélyben van, és nincs semmilyen más kezelési lehetőség. A szerkezet elektromos árammal működik, és a bőrön keresztül egy vékony kábellel kapcsolódik az akkumulátorokhoz. Az elemeket egy övön lehet hordani, ezáltal a beteg nincs ágyhoz kötve, képes mindennapi teendőit ellátni.

A világnap alkalmából egész napos rendezvényt tartanak a Városligetben. Az egészségügyi szűrővizsgálatok és gyermekprogramok mellett koncertekkel és tudományos előadásokkal várják az érdeklődőket.

Az Európa Tanács által kezdeményezett Szervdonációs és Transzplantációs Európa Nap (European Day for Organ Donation and Transplantation) első alkalommal 1996-ban, Genfben került megrendezésre. 2005-ben ismét Genfben, az Európa Nap rendezvényén történt a bejelentés: a WHO Világnappá nyilvánította október második szombatját. A rendezvény lehetőséget nyújt arra, hogy a szervátültetett emberek hálájukat és tiszteletüket fejezzék ki a szervdonoroknak és családtagjaiknak, valamint szolidaritásukat a szervátültetésre váró betegek és családtagjaik iránt. Ez a nap alkalmat teremt arra is, hogy szervátültetésen már átesett emberek köszönetüket fejezzék ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: