Javíthatják a memóriát ezek a vírusok

Legyekben, egerekben és emberek bélrendszerében is azonosítottak olyan bakteriofágokat, amelyek javíthatják a memóriát és a különböző végrehajtó funkciókat.

A bélrendszerünkben élő baktériumok, vírusok és gombák - melyeket összességében mikrobiomnak is hívunk - rendkívül összetett szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében. A mikrobiomnak nemcsak a bélrendszer normális működésében van meghatározó szerepe, de többek között az immun- és endokrinrendszerre is hat. Egy spanyol kutatócsoport friss tanulmányában olyan, a bélben megtalálható bakteriofágokat azonosított, amelyek bizonyos állatoknál és az embereknél is hatással lehetnek a memóriára és bizonyos végrehajtó funkciókra.

Tünetek, melyek arra utalnak, hogy felborult a bélflóra egyensúlya A helytelen táplálkozás, a stresszes életvitel és bizonyos gyógyszerek szedése miatt bélflóránk egyensúlya felborulhat és káros mikroorganizmusok is elszaporodhatnak a szervezetünkben.

Emberi és állatkísérletek is igazolták

Korábbi kutatások már igazolták, hogy bizonyos típusú baktériumok jelenléte a bélben elősegítheti vagy gátolhatja a mentális működést. Ebben az új kísérletben a tudósok azt vizsgálták, vajon ugyanez igaz-e a bakteriofágokra is, vagyis azokra a vírusokra, amelyek képesek megfertőzni baktériumokat. Elsősorban a Microviridae és a Caudovirales bakteriofág fajokra összpontosítva első körben 114, majd újabb 942 önkéntes ürülékmintáját tesztelték, mindkét alkalommal mérve a bakteriofágok szintjét. Emellett minden önkéntesnek több memória- és kognitív tesztet is el kellett végeznie.

A memórián is javíthatnak bizonyos vírusok. Fotó: Getty Images
A memórián is javíthatnak bizonyos vírusok. Fotó: Getty Images

Az eredmények szerint jobban teljesítettek a teszteken azok az önkéntesek, akiknél a Caudovirales bakteriofág szintje magasabb volt. Ezzel szemben a magas Microviridae-szinttel rendelkezők rosszabb eredményeket értek el a teszteken. Mindkét bakteriofág leginkább a tejtermékek fogyasztása során jut a szervezetbe a tesztek eredménye szerint.

Következő lépésként a kutatók a résztvevők ürülékmintájának egy részét gyümölcslegyek és egerek bélrendszerébe ültették át. Ezután tesztelték az állatok kognitív és memória képességeit is és összehasonlították azt egy kontrollcsoportéval. Az emberi kísérleti alanyokhoz hasonlóan a kutatók ezúttal is úgy látták, hogy a magas Caudovirales-szinttel rendelkező állatok jobban teljesítettek, míg a magasabb Microviridae inkább rontotta az eredményeket.

A kutatók hangsúlyozták, hogy ezen tesztek alapján még nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a két bakteriofág faj hatással lehet a kognitív képességekre. Számos más tényező lehet még ugyanis, amely hatással lehet a mentális egészségre, így javíthat vagy ronthat a tesztek eredményén. További vizsgálatokat sürgetnek ugyanakkor, hogy kideríthessék, milyen szerepük lehet a bélrendszerben élő vírusoknak például a memóriánkra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

A felhőzet hazánk délkeleti, keleti részén is szakadozik, arrafelé rövidebb, másutt hosszabb időre is kisüthet a nap. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában, valamint a Dunántúl nyugati és északi tájain alakulhatnak ki a déli óráktól záporok, jégdara záporok, amelyeket villámlás, dörgés is kísérhet. A hegyekben hózápor is lehet. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra