Javíthatják a memóriát ezek a vírusok

Legyekben, egerekben és emberek bélrendszerében is azonosítottak olyan bakteriofágokat, amelyek javíthatják a memóriát és a különböző végrehajtó funkciókat.

A bélrendszerünkben élő baktériumok, vírusok és gombák - melyeket összességében mikrobiomnak is hívunk - rendkívül összetett szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében. A mikrobiomnak nemcsak a bélrendszer normális működésében van meghatározó szerepe, de többek között az immun- és endokrinrendszerre is hat. Egy spanyol kutatócsoport friss tanulmányában olyan, a bélben megtalálható bakteriofágokat azonosított, amelyek bizonyos állatoknál és az embereknél is hatással lehetnek a memóriára és bizonyos végrehajtó funkciókra.

Tünetek, melyek arra utalnak, hogy felborult a bélflóra egyensúlya A helytelen táplálkozás, a stresszes életvitel és bizonyos gyógyszerek szedése miatt bélflóránk egyensúlya felborulhat és káros mikroorganizmusok is elszaporodhatnak a szervezetünkben.

Emberi és állatkísérletek is igazolták

Korábbi kutatások már igazolták, hogy bizonyos típusú baktériumok jelenléte a bélben elősegítheti vagy gátolhatja a mentális működést. Ebben az új kísérletben a tudósok azt vizsgálták, vajon ugyanez igaz-e a bakteriofágokra is, vagyis azokra a vírusokra, amelyek képesek megfertőzni baktériumokat. Elsősorban a Microviridae és a Caudovirales bakteriofág fajokra összpontosítva első körben 114, majd újabb 942 önkéntes ürülékmintáját tesztelték, mindkét alkalommal mérve a bakteriofágok szintjét. Emellett minden önkéntesnek több memória- és kognitív tesztet is el kellett végeznie.

A memórián is javíthatnak bizonyos vírusok. Fotó: Getty Images
A memórián is javíthatnak bizonyos vírusok. Fotó: Getty Images

Az eredmények szerint jobban teljesítettek a teszteken azok az önkéntesek, akiknél a Caudovirales bakteriofág szintje magasabb volt. Ezzel szemben a magas Microviridae-szinttel rendelkezők rosszabb eredményeket értek el a teszteken. Mindkét bakteriofág leginkább a tejtermékek fogyasztása során jut a szervezetbe a tesztek eredménye szerint.

Következő lépésként a kutatók a résztvevők ürülékmintájának egy részét gyümölcslegyek és egerek bélrendszerébe ültették át. Ezután tesztelték az állatok kognitív és memória képességeit is és összehasonlították azt egy kontrollcsoportéval. Az emberi kísérleti alanyokhoz hasonlóan a kutatók ezúttal is úgy látták, hogy a magas Caudovirales-szinttel rendelkező állatok jobban teljesítettek, míg a magasabb Microviridae inkább rontotta az eredményeket.

A kutatók hangsúlyozták, hogy ezen tesztek alapján még nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a két bakteriofág faj hatással lehet a kognitív képességekre. Számos más tényező lehet még ugyanis, amely hatással lehet a mentális egészségre, így javíthat vagy ronthat a tesztek eredményén. További vizsgálatokat sürgetnek ugyanakkor, hogy kideríthessék, milyen szerepük lehet a bélrendszerben élő vírusoknak például a memóriánkra.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)