Végtörlesztés fix árfolyamon - ezt érdemes tudni!

Az adósok ingatlanfedezetű deviza alapú és deviza hitelüket rögzített árfolyamon végtörleszthetik december 30-ig, és a törvény meghatározott körben adó- és illetékmentességet is előír bizonyos feltételek mellett.

A közelmúltban elfogadott törvény átmeneti időre még ez év végéig lehetővé teszi, hogy az adósok ingatlanfedezetű deviza alapú hitelüket kedvező, rögzített árfolyamon végtörleszthessék. Továbbá meghatározott körben adó- és illetékmentességet ír elő a devizahitellel rendelkező adósok számára kidolgozott programban részt vevők megsegítése érdekében.

Feltételek

A végtörlesztést svájci frank esetében 180 forintos, euró esetében 250 forintos, japán jennél pedig 2 forintos árfolyamon teljesíthetik az adósok, ha az árfolyam a kölcsön folyósításakor nem volt ennél magasabb, és a hitelfolyósító 2011. június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerződést.

A végtörlesztés a fennálló teljes hiteltartozás egy összegben történő kifizetését jelenti, így az adósoknak vállalniuk kell az áthidaló- vagy gyűjtőszámlahitelből eredő tartozás visszafizetését is, amennyiben devizakölcsönükhöz kapcsolódik ilyen. Ha a hiteladós teljesíti a feltételeket, a bank nem utasíthatja el a végtörlesztési igényt, és elő kell készítenie a szerződés lezárását, amelynek a bejelentéstől számított 60 napon belül meg kell történnie.

Amit jó tudni...

A devizahitel (és a gyűjtőszámlahitel) végtörlesztéséért nem számítható fel költségtérítés és egyéb díj/jutalék. A fogyasztóval kötött deviza alapú hitelszerződések esetén a bank egyébként is csak azokat a költségeket és díjakat számíthatja fel devizában, amelyek a szerződéssel kapcsolatosan a devizaforrás megszerzésével közvetlenül kapcsolatban állnak, ideértve a kamatjellegű kezelési költségeket.

A devizahitellel rendelkező adósokat a jogszabály rögzített árfolyamon történő végtörlesztés esetében mentesíti a személyi jövedelemadó, illetve az ajándékozási illetékkötelezettség alól a pénzintézetek által elengedett követelés után.

Díjmentessé válik a devizában felvett lakáshitelből származó követelés rögzített árfolyamon történő végtörlesztésével összefüggésben kezdeményezett jelzálogjog, végrehajtási jog, továbbá az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére irányuló eljárás is.

Ki veheti igénybe?

A végtörlesztés lehetőségével a legkönnyebben az élhet, akinek vannak olyan megtakarításai, melyeknek segítségével visszafizetheti a hitelt. Ilyenkor érdemes számba vennünk, milyen megtakarítással rendelkezünk, és hogy azok miként tehetők pénzzé, azaz likvid tőkévé. Nem biztos azonban, hogy az a legjobb, ha a befektetési alapokban, lekötött betétekben, kötvényekben, részvényekben, életbiztosításainkban lévő befektetéseinket azonnal pénzzé tesszük, az értékpapír fedezetű hitelkonstrukciók (lombard hitelek) is szóba jöhetnek ugyanis!

A lombard hitelekről

Érdemes tudni, hogy a legtöbb banknak vannak olyan hitelkonstrukciói, ahol a meglévő befektetések feltörés nélkül bevonhatók fedezetként. Ezek az úgynevezett lombard hitelek. A lombard hitel értékpapír (diszkont kincstárjegy, kötvény, részvény) vagy betét fedezete mellett folyósított kölcsön. Lombard hitel esetén tehát lehetőség van meglévő értékpapír vagy lekötött betét biztosítékként való elhelyezésére is, és ekkor nem szükséges a már meglévő befektetéseket, betéteket lejárati idejük előtt felbontani, s így nem veszítjük el a hozamokat.

Bankonként eltérhet, hogy mely befektetési és megtakarítási formákat fogadnak el fedezetként, azért érdemes előzetesen tájékozódni. Vannak olyan hitelintézetek, ahol ingatlanalapok befektetési jegyeit vagy lakás-takarékpénztárnál vezetett lakás-előtakarékossági számlabetétet is elfogadnak a hitel biztosítékaként.

Lombard hitelt igényelni elvben minden devizabelföldi 18. életévét betöltött állampolgár tud. Tekintettel a fedezetek körére, a hitelbírálat általában elég gyors és egyszerű, rövid eljárással döntés születhet a kérelemről.

Ha nem elég a családi megtakarítás...

Amennyiben a családi megtakarítások nem fedezik teljes mértékben a hitel végtörlesztésének összegét, érdemes lehet a tágabb családi körben is megérdeklődni, vagy esetleg barátokhoz fordulni kölcsönért. Amennyiben ez nem járható megoldás, ajánlott végiggondolni, hogy a végtörlesztéshez még hiányzó rész erejéig fel tud-e venni más, forint alapú hitelt, esetleg egy új ingatlanfedezet bevonásával, illetve felmerülhet még az ingatlan értékesítésének, és egy kisebb, olcsóbb lakásba költözésnek a gondolata is, bár a végtörlesztés igényléséig rendelkezésre álló idő elég szűk.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső