Kiderült, mivel a legjobb mosogatni

A mosogatást nem lehet megúszni, a mosogatóeszközök okozta esetleges fertőzéseket viszont igen. Csupán meg kell fogadnod a szakértők tanácsát.

Ismét egy nagyon fontos, szinte mindenkit érintő kérdéssel fordultak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Egy levélíró ezúttal arra volt kíváncsi, hogy vajon a szivacsot vagy mosogatókét érdemesebb-e választani higiéniai szempontból. A szakértők teljes válaszát a hivatal Facebook-oldalán találod meg, de az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

gumikesztyűt viselő nő mosogatókefével mosogat
Nemcsak környezetvédelmi, hanem higiéniai szempontból is fontos, mivel mosogatsz. Fotó: Getty Images

Az egyik jobb, mint a másik?

A Nébih tájékoztatása szerint egy közelmúltbeli nemzetközi projektben – amely keretében 10 európai ország, köztük Magyarország lakóinak mosogatási szokásait mérték fel – alaposan kielemeztek a laboratóriumokban néhány mosogatószivacsot és -kefét, újakat és régieket egyaránt. Megvizsgálták egyebek mellett, hogy az egyes mosogatóeszközök milyen gyorsan száradnak meg, felmérték továbbá bizonyos kórokozók – úgymint a Szalmonella vagy a Campylobacter – jelenlétét és szaporodását is.

Az eredmények szerint a kefék sokkal gyorsabban száradnak meg a szivacsoknál. Kiderült továbbá, hogy a nedves szivacsokon tanyázó baktériumok rendkívüli terjedésre képesek, és a Szalmonella baktérium több mint egy hétig életképes marad a mosogatáshoz használt szivacsokon.

Érdemes váltani?

A mosogatókeféken ezzel szemben rövid időn belül minden baktérium elpusztult – vélhetően a gyorsabb kiszáradás miatt. „A Szalmonella mennyisége 3, míg a Campylobacter mennyisége 1 napon belül a kimutathatósági szint alá csökkent” – emelte ki a Nébih. A szakértők szerint tehát nemcsak környezetvédelmi, hanem higiéniai szempontból is érdemes lehet mosogatókefére cserélni a mosogatószivacsokat.

Az edényeket és evőeszközöket így kellene elmosogatni
Fontos útmutatót tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Bár az ajánlás elsősorban a táboroztatóknak szól, mindenkinek hasznos lehet, aki háztartást vezet, és szeretné, ha a mosogatás során valóban fertőtleníteni is tudná edényeit, tányérait és evőeszközeit.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Túlnyomóan napos időre van kilátás, de északon, északkeleten és a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés és ezeken a tájakon előfordulhat zápor, zivatar. A nyugatias szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg meg is erősödik. A hőmérséklet délután 24 és 30, késő este 17 és 23 fok között alakul. Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra