Lehetőség a bajba jutott devizahiteleseknek - az árfolyamfixálásról

Nem minden bajba jutott adós felel meg a törvényi előírásoknak a fix árfolyamon történő végtörlesztés vagy a forinthitelre történő átváltás feltételeinek, így érdemes a hitelt nyújtó pénzügyi szolgáltatónál érdeklődni az egyéb megoldásokról.

Nincs akkor sem veszve semmi, ha a törvényi előírásoknak nem felelünk meg - már ami a végtörlesztést illeti például -, hiszen így is marad mentőövünk. Ilyen esetekben jelenthetnek megoldást ugyanis az egyéb, törvény által biztosított megoldások – például az árfolyamfixálás.

2011. augusztus 12. napjától – jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén –lehetőség van arra, hogy a devizahitelesek maximum három évig, de legkésőbb 2014. december 31-ig előre rögzített árfolyamon fizethessék havi törlesztőrészleteiket devizahitelük után. Igény esetén a banknak az adós számára ezt díjmenetesen kell biztosítania.

Mire vonatkozik az árfolyamfixálás?

Fontos, hogy az árfolyamrögzítés lehetőségét – egyéb feltételek teljesítése esetén – csak akkor vehetjük igénybe, ha a rögzített árfolyamon történő fizetés indulásáig nem halmozunk fel 90 napot meghaladó fizetési késedelmet! A rögzített árfolyam az EUR, CHF és JPY alapú hitelekre vonatkozik. A rögzítés mértéke euro hitelek esetén 250 forint/euro, svájci frank hitelek esetén 180 forint/ svájci frank és japán jenben fennálló hiteleknél 200 forint/100 jen. Akik tehát a programban részt vesznek, hiteleiket ezen az árfolyamon törlesztik három évig.

Mi az a gyűjtőszámla?

Az árfolyamrögzítés időszaka alatt a törlesztőrészletnek a tényleges árfolyamon számolt és a rögzített árfolyamon fizetett különbözetét a bankok gyűjtőszámlán tartják nyilván. Ennek alapján a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeg a piaci árfolyam és a rögzített árfolyam különbségének megfelelően alakul.

Jól jegyezzük meg!

Az árfolyamrögzítő programban való részvétel lényegében új hitelfelvételt jelent, azaz a lehetőség igénybe vételét érdemes megfontolni, ha jelenleg komoly törlesztési gondok fenyegetnek bennünket, de anyagi helyzetünk, pénzügyi lehetőségeink egy-három éven belül várhatóan kedvezőbben alakulnak, és a jelentkező többletterheket később nagyobb biztonsággal tudjuk vállalni. Rizikós továbbá az is, hogy ha késedelembe esünk, a 91. napon a banknak joga van felmondani a szerződésünket, ezáltal egy összegben esedékes lesz a tartozás!

A tervezésbe azt is bele kell kalkulálni, hogy árfolyamfixálás esetén 2015 januárjától viszont már két hitelt kell párhuzamosan törlesztenünk, az eredeti devizakölcsönt a tényleges törlesztési árfolyamon, illetve a forint alapú gyűjtőszámlán összegyűlt hiteltartozást.

A fizetési nehézségek rendezésének egyik formája lehet az ingatlan értékesítése is, és egy kisebb lakásba költözés. A rögzítés hároméves futamideje ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy az ingatlant megfelelő áron értékesítse, helyette egy szerényebb lakásba költözzön, és tartozásait kiegyenlítse.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: