Karácsonyi pompa: hitel helyett óvatosság

Valószínűleg nem az ajándékok kitalálása, hanem a rosszul alakuló devizaárfolyam miatt felborult családi kassza rendbetétele jelenti az igazi fejtörést az idén az ünnepek előtt. Ha mégis hitelfelvételen gondolkodunk, ne ugorjunk fejest az első ajánlatba!

Ha azon kevesek közé tartozunk, akiknek a családját nem is érinti a devizahitelek törlesztésével kapcsolatos problémakör, akkor is valószínű, hogy szűkösebb idén az eklézsia, legalábbis az az összeg biztosan, amelyet ajándékra tudunk költeni. Amennyiben megtakarított pénzünk idén nem fedezi a terveinket, és a karácsonyi ajándékok beszerzéséhez hitel felvételén is gondolkodunk, legyünk nagyon körültekintőek!

1. Tájékozódás mindenekelőtt! Nem mindegy, hogy milyen típusú hitelt veszünk fel a karácsonyi ajándékok megvásárlására: fontos mérlegelni ezek költségét, a hitelhez jutás módját, a futamidőt és számos további jellemzőt. Szükséges az után is tájékozódni, hogy mely hitelintézetek kínálják a számunkra legkedvezőbb konstrukciókat. Rugalmas megoldást jelenthetnek a szabad felhasználású hitelkeretet biztosító folyószámla- és kártyahitelek, konkrét vásárlási tervek megvalósításához pedig az áruhitelek. Ha nagyobb értékű meglepetésben gondolkodunk, vagy az újévet komolyabb anyagi hátteret igénylő beruházással szeretnénk kezdeni, a személyi hitelek között érdemes szétnéznünk. Ebben segítséget nyújt a PSZÁF honlapjának Fogyasztói oldalain található .

2. Akció? Ne dőljünk be! Az ünnepi időszakban jellemző, hogy a pénzügyi szolgáltatók különböző akciók keretében kínálnak hiteleket. Azonban legyünk óvatosak, ugyanis az akciós kölcsönök esetében az első néhány törlesztő jóval alacsonyabb lehet a később esedékes részleteknél.

3. Ha a folyószámlahitel a nyerő: A folyószámlahitel esetében lakossági folyószámlával kell rendelkeznünk valamelyik hitelintézetnél, a bank a számlára érkező rendszeres jövedelmünk alapján pedig egyedi hitelkeretet állapít meg, amelyet szabadon felhasználhatunk. Az igénybe vett hitel egy összegben vagy részletekben is visszafizethető, a felhasználható hitelkeret a számlára érkező befizetésekkel automatikusan megújulhat.

4. Előkerül a hitelkártya? Ilyen esetben a bank hitelbírálat alapján egy hitelkeretet hagy jóvá, s ezt használhatja fel a kártyabirtokos. Ez a megoldás előnyös, mert vásárláskor – szigorú feltételek és fizetési határidők betartásával – bizonyos ideig (max. 45-53 napig) kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét. Ha a megadott határidőre nem fizetjük vissza a teljes tartozást, a bank a felhasznált hitelkeretre igen magas kamatot számol fel.

5. Személyi kölcsön ajándékra: Ez esetben készpénzt kapunk a pénzintézettől, aminek elköltése nincs célhoz kötve, és az előző hitelekhez képest magasabb a felvehető hitelösszeg is. A hitelnyújtók gyakran azonban magasabb jövedelmet írnak elő, és felvétele időigényesebb. Adóstárs bevonása esetén magasabb hitelösszeg is elérhető. Az úgynevezett "gyorskölcsönök" speciális személyi hiteleknek tekinthetők, ahol az elbírálás és folyósítás gyorsasága, és egyéb kényelmi elemek (otthon nyújtott szolgáltatás) miatt a fizetendő kamat, illetve THM jóval magasabb.

6. Áruhitel: Az áruhitel a legszélesebb körben hozzáférhető fogyasztási kölcsön, amely valamennyi nagyobb kereskedelmi hálózatban igényelhető. Ezeket a hiteleket jellemzően egy-egy árucikk megvásárlásához nyújtják, és előnye, hogy alacsonyabb jövedelem esetén is hozzájuthatunk.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció