Hatalmas kárt okoztak a viharok

Már több mint 16 ezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz a júniusi viharok miatt. A már kifizetett és a becsült kár összege meghaladja a 1,5 milliárd forintot - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Jelentős károkat okoztak a nyári viharok . A leggyakoribb probléma a tetőszerkezet megrongálódása volt, de beázás, jégverés, villámcsapás, az előtetők megrongálódása és árvíz miatt is érkezett már bejelentés a biztosítókhoz. A kárbejelentések főként Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Csongrád, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyéből érkeztek.

Jelentős villámkárok

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a júniusi szélsőséges időjárás nem kirívó. Tavaly a június 1-je és 15-e között több mint 18 ezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz. Akkor a kárigények becsült összege megközelítette a 2 milliárd forintot.

Az első nyári hónap viharai idén is sok esetben villámlással párosultak, amelyek jelentős károkat okoztak. A hirtelen megnövekedett hálózati feszültség elektromos berendezéseket tett tönkre. A villámkárokra fordított összegeket a társaságok a viharkároktól külön regisztrálják. A mezőgazdaságban a jégverések okozta károkat még most összegzik. Az átlagkifizetések az egyes biztosítóknál idén hatvanezer forint környékén alakultak - jelezte a szövetség.

vihar, nyári vihar, viharkárok, villám, villámcsapás, villámkár, lakásbiztosítás, Mabisz
Az egyik leggyakoribb probléma a tetőszerkezet megrongálódása. Fotó: 123rf

72 órán belül reagálnak

A biztosítók igyekeznek 72 órán belül reagálni a bejelentésekre, szükség esetén a jelentős számú károkat elszenvedő térségekbe máshonnan csoportosítják át a kárbecslőket. A kisebb összegű károk bejelentői azt tapasztalhatják, hogy már néhány nap alatt is rendezik igényeiket. Fontos, hogy minden nagyobb lakáskorszerűsítés után felülvizsgálják a biztosítást, nem lett-e a lakás "alulbiztosított" - figyelmeztetett a Mabisz. Ilyenkor az nézik meg, hogy a szerződéses összeg elegendő lehet-e a helyreállításra vagy az ingóságok pótlására egy nagyobb kár bekövetkezése esetén.

Az ingatlanok negyedén nincs biztosítás

A biztosítói adatoknál azonban jóval több kárt okozhattak a viharok , hiszen az ingatlanok nagyjából negyede nem rendelkezik biztosítással, holott az elemi károk kockázatait fedező alapbiztosítások már havi néhány ezer forintért is elérhetőek. Ugyanakkor a Századvég májusi kutatása szerint a lakásbiztosítás a legismertebb biztosítási fajta. A kérdőíves kutatás során 800 személyt kérdeztek meg, és a válaszadók több mint nyolcvan százaléka nyilatkozott úgy, hogy saját maga, illetve a vele egy háztartásban élő személyek rendelkeznek ilyen biztosítással - közölte a Mabisz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra