Használhatatlan babaholmik helyett Babakötvény-befizetés?

2006. január 1-jétől a magyar állam minden megszülető gyermek javára születésének évében meghatározott összegű támogatást biztosít, melynek célja a majdani fiatal felnőtt életkezdésének segítése.

Babakötvény - Start-számla

Az ún. Babakötvényre, Start-számlára, azaz életkezdési támogatásra minden 2005. december 31. után született, magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhelyű gyermek jogosult. A szülő választ egy olyan pénzügyi szolgáltatót, ahol Start-számlát vezetnek, utána pedig ő maga és a tágabb rokonság is tud az ott nyitott számlára befizetni.

A Babakötvényhez járó alaptámogatást a születést követően egyszeri alkalommal utalják át, ez jelenleg 42 500 forint (ennek összegét az éves költségvetési törvények határozzák meg).

Fontos, hogy a saját hozzájárulások után minden évben a befizetett összeg 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb évi 6000 forint állami támogatás is jár a befizetések mellé. Több befizető és több befizetés esetén gyerekenként legfeljebb évi 120 ezer forint saját befizetésre van mód. Az év végén érdemes áttekinteni, hogy mennyit fizettünk be a Start-számlára, hiszen a megtakarítani szánt pénzünk a támogatással együtt így többet ér.

Tovább is gyarapítható

A Start-számlán felgyűlt összeg csak a gyermek 18. életévének betöltése után használható fel. Természetesen a gyermek dönthet úgy is, hogy későbbi céljai megvalósításához továbbra sem veszi fel, sőt még növeli is megtakarításai összegét, de ehhez már nem társulnak a korábbi kedvezmények.

Mire fordítható?

A Babakötvényen felhalmozott összeg meghatározott célokra (pl. tanulmányok, lakhatás, pályakezdés, gyermekvállalás feltételeinek megteremtése) használható fel, és csakis a gyermek nyúlhat hozzá. A számlán lévő összeg és hozam a megtakarítás 18. évében mentes lesz mindennemű adó, járulék és illeték alól, beleértve a kamatadót is.

Miért előnyös ez az előtakarékoskodás?

Mert a Babakötvény minden más megtakarítási formánál jobban védi a gyerek érdekeit, akár a szüleivel szemben is. Ők ugyanis egy esetleges válás esetén sem nyúlhatnak a pénzéhez, a számla az ő nevére szól, csak ő használhatja fel. A Start-számlán levő összeg nem fogadható el hitel, kölcsön fedezetéül, nem adható biztosítékul, és nem vonható végrehajtás alá sem.

Mit érdemes még tudni róla?

Az aktuális ajánlatokról, a pénzintézetek Babakötvényes szolgáltatásairól összehasonlító táblázatot a PSZÁF honlapján találunk: www.pszaf.hu A számlát nemcsak a gyermek születésekor, hanem később is meg lehet nyitni. Ekkor a saját számla létrehozásáig a támogatási összeg a kincstári számlán marad, ami után a Magyar Államkincstár évente meghatározott mértékű hozamot ír jóvá. Ha a szülő később megnyitja a Start-számlát, az addig összegyűlt összeget erre átutalja, amely bankbetétbe, állampapírokba, valamint tőke- vagy hozamgarantált befektetési jegyekbe fektethető. Amennyiben a szülő nem nyit Start-számlát, a gyermek 18 éves korában a kincstári számláról kapja meg az összeget.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció