Buktatók, csalók a láthatáron

A bizonytalan gazdasági helyzet beálltával és a devizahitel-problémákkal párhuzamosan rengeteg csaló, álközvetítő jelent meg, aki gyors hitelrendezést kínál a bajbajutott adósoknak. Kitől fogadjuk el a segítséget, és kitől ne? Íme néhány segítő tipp.

Megszorult helyzetben minden segítség jól jön, ám nem mindegy, kitől. A bizonytalanságnak köszönhetően egyre nagyobb teret kapnak ugyanis a csalók, a nyerészkedő szélhámosok, akik a megszorult állampolgároknak látszólag hasznos, gyors és fájdalommentes segítséggel szolgálnak, a nagy pénzintézetek megkerülésével, akár problémás hitelek s esetén is. Ilyenkor fűt-fát ígérnek a hitel rendezésére, no és a devizahitellel terhelt lakás, ház gyors értékesítésére, ám cserébe sokszor nem kis árat kell fizetnünk az "áthidaló lehetőségekért".Mire kell ügyelnünk, mielőtt bármibe belemegyünk, ha pénzügyi problémánk akad? Mi legyen gyanús, minek és kinek hihetünk?

1. Alapvetés, hogy vigyáznunk kell azokkal a megoldásokkal, melyeket nem hitelintézetek kínálnak, és messze kerüljük azokat a szolgáltatásokat, melyek aktív "BAR-listásoknak" (a Központi Hitelinformációs Rendszer korábbi elnevezése BAR volt) kínálnak hitellehetőséget. Számos esetben előfordul, hogy az ilyen szolgáltatók nem rendelkeznek tevékenységükhöz engedéllyel!

2. A legtöbb csaló többnyire úgy építi fel mondandóját, hogy azt halljuk, amit szeretnénk: a fáma szólhat díjmentes ügyintézésről, BAR-listásoknak is igénybe vehető szolgáltatásról, arról, hogy segíthetnek beperelni a bankunkat. Ne hagyjuk, hogy ilyen gondolatokkal és ajánlatokkal bárki megvezessen, bár jó tudni azt is, hogy a megoldás valóban nem kerül mindig pénzbe!

3. Sokszor hivatkoznak a csalók a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületére vagy más, hivatalos pénzügyi szervre, segítő civil szervezetre, ám mégsem őket képviselik. Minden esetben nézzünk utána a hivatalos képviseleti irodák címének, elérhetőségeinek, ha gyanús az ügyintéző fellépése, hivatkozási alapja, ha nem!

4. Hitelközvetítők esetén mindig ellenőrizzük a Felügyelet honlapján látható regiszterben, hogy az adott hitelközvetítőt egyáltalán ! Csak létező, jól lenyomozható céggel álljunk szóba, aki pedig ügyünket intézi, mindenképpen rendelkezzen adószámmal! A cégjegyzékben jó szétnézni: az interneten is bőven találhatunk információt a kérdéses segítőkről!

5. Soha ne üljünk le tárgyalni olyan ügyintézővel, aki házhoz jön, becsenget, vagy egy kávézóban szeretne pénzügyi ajánlatot tenni, saját irodája helyett!

6. Ha az ügyintézés kapcsán pénzt kell utalni, vagy átadni, mindenképpen kérjünk erről számlát, és ellenőrizzük a TEÁOR- számot is rajta! Kerüljük a készpénz használatát, mivel a banki átutalással igazolni tudjuk a fizetés tényét.

7. A hitelek rendezéséhez bekérhetik a szerződéseket, ezekből azonban eredetit soha ne adjunk ki a kezünkből, mindig csak másolatokat!

8. Óvakodjunk a fogyasztói csoportoktól! A csoportokat szervező cégek ugyanis hitelt nem nyújtanak, készpénzt a tagoknak nem adnak át!

9. Ne hagyjuk magunkat rábeszélni olyan "dolgokra", amelyeket nem szeretnénk: azt nevezik ugyanis jogosulatlan betétgyűjtésnek, amikor valaki szeretne x millió forint hitelt, helyette azonban jóval többre beszéli rá az ügyintéző, mondván, hogy a különbözetet ő forgatja helyettünk, a hozam pedig majd a törlesztést könnyíti.

+1: Először mindig annál a pénzintézetnél érdeklődjünk a lehetőségek után, ahol a hitelt felvettük!

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció