A leggyakoribb hiba, amit gyógyszereivel elkövethet

Ha betegek vagyunk, meg akarunk gyógyulni. Ebből azonban nem következik, hogy mindent meg is teszünk ezért - azaz úgy akarunk meggyógyulni, ahogy azt az orvos tanácsolta. Főként, ha nem is érezzük magunkat betegnek.

Jó tudni! Mitől függ, hogy együttműködő-e a páciens, aki nem feltétlenül beteg? Az állapot vagy a betegség jellemzőitől, a páciens beállítottságától, jellemétől, a kezelés módjától, a nyomon követésétől, illetve rendszeres ellenőrzésétől, az orvos és beteg viszonyától, kettőjük tájékozottságától. Ha a kezelt személy 80 százalékban betartja az orvos utasításait, akkor jó úton járnak. Számszerűsíteni tudjuk, mennyire fontos, hogy a gyógyulni vágyó higgyen is a gyógymódban. A kezelésbe vetett hitét számos egymástól eltérő és ellentétes információ torpedózza meg. Valamennyi megelőző kezelés megbukhat azon, hogy bármennyire veszélyes lehet a végkifejlet, végső soron olyasmire kell gyógyszert szedni, ami nem okoz panaszt, így javulás sem érezhető. Ebbe a kategóriába tartoznak a szív- és érrendszeri katasztrófák megelőzésére adott vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő kezelések is. Arról már mindenki hallott, hogy a magas vérnyomás veszélyes lehet, de ehhez képest - panasz hiányában - nagyon kevesen ismerik vérnyomásuk értékét és hogy ténylegesen milyen veszélynek vannak kitéve. 140/90 Hgmm fölött a vérnyomásértékek 20/10 Hgmm-rel való növekedése csaknem megduplázza a szívbetegségek kialakulásának esélyét!

Ha már panasz is érezhető, akkor a beteget leginkább a gyors javulás győzi meg. A hosszú távon szedendő gyógyszerekkel általában csak a kezelés elején érezhető folyamatos javulás. Ezt követően sokszor semmi nem készteti az embert, hogy betegségre, veszélyre gondoljon, és a folyamatos gyógyszerszedést felvállalja.

A beteg együttműködésére és az előírt terápiához való hűségre 1970 óta immár külön szó van, az angol compliance - ejtsd: komplájensz -, és egyre több tudományos igényű munka vizsgálja, hogyan alakul a terápia során a beteg együttműködése. Noha a beteg érdeke, hogy gyógyulása céljából együttműködő legyen, egyre gyakrabban kérdőjeleződik meg benne egy adott terápia szükségessége és tényleges haszna. A különböző vizsgálatok 30-60 százalékra teszik azoknak a számát, akik nem hallgatnak orvosukra, nem követik kitartóan utasításaikat, nem vagy nem kellő ideig és gyakorisággal szedik a számukra felírt orvosságokat.

A terápiahűség jutalma nem marad el

A terápiahűség jutalma nem marad el

Érdekesség A rendszeres vérnyomásmérés csökkenti a vérnyomást! Erre a meglepő eredményre jutottak a beteg-együttműködést behatóan vizsgáló orvosok. Természetesen nem a rendszeres mérésnek van gyógyító hatása, hanem a gyógyszerszedés fegyelme javul a folyamatos ellenőrzés hatására.

Kin múlik a siker, kinek az élete és kinek az érdeke?

Sok beteg elkezdi szedni a gyógyszert, ám bizonyos idő után terhessé válik a rendszeres szedés. Minél tovább kell szedni valamit, annál többen hagyják abba a gyógyszerszedést. Német biztosítók adataiból például jól látszik, hogy a kezeltek ötöde már a második receptet sem váltja ki, egy év után pedig 60 százalék a gyógyszerelhagyók aránya. Ennek akár anyagi okai is lehetnek, jellemzőbb azonban, hogy valaki nem látja hasznát, illetve mérlegeli az érzett vagy a szakirodalomból tudható mellékhatásokat. Az utóbbi esetet az orvosok úgy nevezik: "az együttműködés intelligens hiánya", azaz intelligens non-compliance.

A terápiával való szakítás leggyakoribb okai között találjuk azt, hogy a súlyos veszély megfoghatatlan és távolinak tűnik, miközben a gyógyszer szedése nem javítja a közérzetet. Sőt, olykor ronthatja is. Hallott már olyat, hogy a vérnyomáscsökkentő annyira hatott, hogy szedője folyton álmosnak, fáradtnak, lomhának kezdte érezni magát? Az Európai Hipertónia Társaság irányelveiben megfogalmazottak szerint a beteg-együttműködés hiányának legfőbb oka gyakran a kellemetlen mellékhatásokban keresendő. Ezért meghatározó a hatóanyagok nem túlzott, hanem épp megfelelő adagolása, a betegnek megfelelő hatóanyag kiválasztása, a megfelelő minőségű gyógyszer megvásárlása amit orvosnak és betegnek együtt kell eldöntenie. A klinikai vizsgálatok eredményei adott gyártó készítményére vonatkoznak, más változatnál érdemes rákérdezni az orvosnál a tapasztalatokra.

Új szerrel jobb esélyek

Tudta-e? Azok, akik időnként elfelejtik a vérnyomáscsökkentő bevételét, sokkal nagyobb eséllyel kapnak infarktust, agyvérzést, vagy szembesülnek egyéb súlyos érrendszeri bajjal! A gyógyszer érezhető hatása természetesen nagyon függ az alkalmazott szertől is. A vérnyomás csökkenése megkönnyebbülést hoz az életben, valóban jobban érzi magát tőle a beteg, ám a koleszterinszintnek és csökkenésének nem, vagy csak alig-alig érezhető a hatása. Ebből következik, a koleszterincsökkentőket sokkal nagyobb arányban hagyják el, a vérnyomáscsökkentők szedésére eredményesebben lehet rábírni a beteget.

A gyógyszeripari fejlesztések az elmúlt évtizedekben az új hatóanyagok (innovatív vagy más néven okosgyógyszerek) fejlesztése mellett arra is irányultak, hogy az adott terápiát minél egyszerűbben lehessen megvalósítani. Például naponta csak egyszer kelljen bevenni a gyógyszert (vagy még ennél is ritkábban), az egyes hatóanyagok kombinálásával pedig nem csak a beszedett tabletták száma csökkent, hanem a hatás is biztosabban jelentkezik. Márpedig ezek a tényezők jelentősen emelik a terápia hatékonyságát és a rászorulók terápiához való hűségét, azaz compliance-ét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.