Intimkehely, betét vagy tampon?

Az mentstruációs kelyhek, vagy más néven intimkelyhek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek újrahasználhatóságuk miatt. De vajon ugyanolyan biztonságosak, mint a tamponok és a betétek?

Talán kevesen gondolnák, de az intimkehely nem új találmány: az elsőt 1932-ben készítették. Manapság a gyártók puha, rugalmas, steril és könnyen tisztán tartható, valamint az orvosi szabványoknak megfelelő anyagokból - például szilikonból, gumiból, latexből vagy elasztomerből - készítik. Mivel egy kehely élettartama akár 10 év is lehet, ez a megoldás egyre népszerűbb az ökotudatosan gondolkozók körében. Ez az eszköz ugyanis kifejezetten környezetkímélő az olyan eldobható higiéniás termékekhez képest, mint a betét vagy a tampon. A kehelyre áttérők nagy része emiatt választotta ezt a megoldást.

intim kehely, tampon, betét, menstruáció, biztonság, szivárgás elleni védelem, higiénia, nőt egészség
Az intimkehely a betétek és a tamponok környezettudatos alternatívája. Fotó: 123rf

Mennyire biztonságos a kehely?

Azoknak a fejében, akik még csak fontolgatják az átállást, joggal merül fel a kérdés, hogy az intimkehely mennyire biztonságos a betétekhez és tamponokhoz képest. A brit, indiai és kenyai kutatók közös munkájuk során éppen ezt vizsgáták. Annak is utánajártak, hogy a különféle oktató weboldalak és programok mennyi információt biztosítanak a menstruációs kelyhekről az egyéb higiéniás termékek mellett.

"Annak ellenére, hogy a világon 1,9 milliárd nő menstruál, évente körülbelül 65 napon át, nagyon kevés használható minőségű tanulmány létezik, ami összehasonlítja a higiéniás termékeket" - nyilatkozta az elemzés vezető szerzője, Penelope Phillips-Howard.

Melyik szivárog a leginkább?

Mennyire hatékonyak a menstruációs kelyhek? A választ itt találja!

A szakemberek célja az volt, hogy összesítsék a jelenleg rendelkezésre álló információkat. 43 kutatás eredményeit nézték át, ezekben összesen 3319 nő vett részt. A tanulmányok közül 4 foglalkozott a menstruációs kelyhek, a tamponok és az intimbetétek összehasonlításával. Ezekben azt vizsgálták, hogy melyik higiéniás termék szivárog a leginkább. A kutatásokban összesen 293 nőt vontak be.

Három kutatás arra jutott, hogy háromféle termék szivárgása ugyanakkora, míg a negyedik szerint az intimkehely sokkal kevésbé szivárog, mint a többi termék. Egyes tanulmányok szerint a szivárgásnak többféle oka lehet: abnormálisan erős vérzés, a méh szokatlan anatómiája, a túl kis méretű intimkehely használata, a kehely nem megfelelő felhelyezése, illetve az is előidézheti, hogy nem ürítik ki időben.

Kevés az információ

13 tanulmány összesített eredményei szerint az intimkelyhet használók 70 százaléka szívesen használta tovább a kelyhet, miután megtanulták, hogyan kell alkalmazni. A helyes technika elsajátításához általában 2-3 menstruációs ciklusra van szükség. Az adatokból az is kiderült, hogy gyakran túl kevés az információ az intimkelyhekről és ezek helyes használatáról. Sok országban még azt sem tudják, hogy létezik ilyen megoldás. 27 ország 69 pubertással és menstruációval foglalkózó információs weboldalainak mindössze 30 százaléka tesz említést az intimkehelyről.

Az összegyűjtött információk szerint azonban elmondható, hogy a kehely - helyes használat esetén - biztonságos: nem változtatja meg a hüvelyflórát, minimálizálja a toxikus sokk szindróma esélyét, és nem okoz kárt a hüvely, illetve a méh szövetállományában. Az eddigi adatok szerint kizárólag akkor okozott problémát a kehely használata, amikor a nő spirált alkalmazott fogamzásgátlóként.

A szakemberek szerint több kutatásra lenne szükség a menstruációs kehely használatával, használati kockázataival, illete a környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Ugyanakkor abban mindannyian egyetértenek, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a kehely biztonságos, megbízható és környezetbarát termék, ami nagyszerű alternatívája lehet az eldobható higiéniás termékeknek az olyan régiókban is, ahol állandó probléma a menstruációs szegénység.

Forrás: medicalnewstoday.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: