Hibák, amiket fehérneműviseléskor elkövetünk

Mutatjuk, mik azok a szokások, melyeken változtatni kell, ha szeretnénk megőrizni az intim testrészeink egészségét.

Azt minden nő elég korán megtanulja, hogy érdemes kerülni a túl szűk alsóneműt és a tangát, ha egészségesek szeretnénk maradni odalent. Van viszont néhány további alsóneműbaki, amiket a legtöbben elkövetünk - a thehealthy.com most összegyűjtötte ezeket, érdemes mostantól figyelni, és tudatosan tenni ellenük, hogy esélyt se kaphassanak a különböző fertőzések.

Lehet, hogy a csipke szebb, de a pamut egészségesebb. Persze csak akkor, ha legalább 40 fokon mossuk. Fotó: Getty Images
Lehet, hogy a csipke szebb, de a pamut egészségesebb. Persze csak akkor, ha legalább 40 fokon mossuk. Fotó: Getty Images

Nem a pamutot választjuk

Persze, a pamut alsók a legegészségesebbek, hiszen jól szellőznek, így segítenek frissen és szárazon tartani a lenti régiót. De ki ne csábulna el inkább egy-egy mutatósabb selyem- vagy csipkebugyira? A szakemberek azt tanácsolják, ezeket tartogassuk inkább a különleges napokra és éjszakákra, a hétköznapokon viszont ragaszkodjunk a pamut alsóneműkhöz - vagy azokhoz, amiknek legalább az üleprésze pamutbetétes. Ha ezt nem tartjuk szem előtt, egy 2018-as kutatás szerint a gombás fertőzések sokkal nagyobb kockázatát vállalhatjuk. A szintetikus anyagok ugyanis jobban visszatartják a meleget és a nedvességet, mint a fent már említett pamut. Ezáltal egy poliészter-, csipke- vagy selyembugyi sokkal inkább irritálhatja a bőrt, és ráadásul a kórokozóknak is kiváló terepet biztosít.

Tegyünk rendet a fejünkben: ez áll a hüvelygomba hátterében A hüvelyflóra kényes egyensúlyát számos dolog befolyásolhatja. Vannak úgynevezett hajlamosító tényezők, és olyanok is, amik önmagukban is felelhetnek a gombás fertőzések kialakulásáért. Mutatjuk, mennyi minden befolyásolhatja a kellemetlen tünetekkel járó betegség megjelenését. Tovább a cikkhez!

Nem cseréljük elég gyakran

Egy 2019-es felmérés szerint az amerikaiak körülbelül 45 százaléka hordja két napig, vagy annál is tovább ugyanazt az alsót. A férfiak 2,5-szer hajlamosabbak akár egy hétig, vagy még tovább viselni egy bokszert vagy fecskét, mint a nők, de a kutatók szerint a hölgyek sem cserélik olyan gyakran a bugyijukat, mint az egészségük megőrzése szempontjából ideális lenne.

Nem cseréljük le sportolás után

Akár otthon sportolunk, akár a természetben, egy dolog biztos: egy izzasztó edzés után nemcsak a ruhánk nedvesedik át, hanem bizony az alsóneműnk is. Ezt a mozgást követően a lehető leghamarabb le kell cserélni - különösen, ha a fent már említett szintetikus anyagok valamelyikéből készült.

Nem figyelünk a mosásnál

Csak bedobjuk egy gyors programra 30 fokon a fehérneműket - elég az? A szakemberek szerint korántsem! Hiszen a legtöbb kórokozó annyira ellenálló, hogy simán kibírnak egy 30 fokos mosást. Egy 2015-ös kutatás szerint az alacsonyabb hőfokon történő mosás csak akkor fertőtleníti az alsókat, ha hipót is adunk a mosószerhez. Ha ezt mellőznénk, érdemes 40 vagy akár 60 fokra állítani a mosógépet, és nem a gyors programot választani.

Akinél van otthon szárítógép, annak nemcsak hogy érdemes rendszeresen bedobni a fehérneműket, hanem ajánlott azt is átgondolni, hogy feltétlen kell-e illatosító kendőt használnia a gépben. Ugyanis ezek, számos illatos textilöblítőhöz hasonlóan irritációhoz is vezethetnek. Ha volt már hasonló, kellemetlen tapasztalatunk, inkább mind a szárítógép-kendőket, mind az illatfelhőt ígérő öblítőket kerülni kell.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)