Ön is ennyire keveset mozog?

A felnőtt magyar lakosság nagy része úgy gondolja, hogy sportol, a többség azonban még mindig keveset. Csupán a felnőttek negyede mozog eleget - derült ki a HáziPatika.com 2010-es, nagyszabású felméréséből. Változott valami azóta? Hamarosan megtudjuk!

Sport, az elhanyagolt csodagyógyszer

A HáziPatika.com 2012-ben már másodszor hirdette meg a Nagy Egészségtesztjét. A 2010 tavaszán elvégzett első kutatásban a 18 év fölöttiek válaszaira voltak kíváncsiak. A krónikus betegségek között az elhízás és a magas vérnyomás a leggyakoribb, a HáziPatika.com egészségtesztjének kitöltői csaknem ötödének életét keseríti meg. Országosan is élenjáró betegségek, és tipikusan olyan bajok, amelyek megelőzésére és kezelésére a sport nélkülözhetetlen és számos kifejezetten pozitív mellékhatással járó gyógyír volna. Sajnos csupán a magyar felnőttek 26 százaléka mozog eleget, vagyis legalább heti két órát vagy ennél többet. További 19 százalék legalább heti egy órát, olykor kettőt is tölt mozgással. Azt azonban tudjuk, hogy ez épphogy elég az egészség fenntartására. Aki heti egy óránál kevesebbet mozog intenzíven, netán csak perceket, vagy nem is tudja, mennyit, annak jó volna ezen minél előbb változtatni.

Krónikus betegséggel, nagy többlet testsúllyal, mozgásszervi problémákkal nehezebb megtalálni a megfelelő mozgásformát, de nem lehetetlen. Sok kiváló gyógytornász rengeteget segíthet abban, hogy meglegyen a megfelelő napi testmozgás. Ezek a szolgáltatások legalábbis időlegesen vagy tanácsadás szintjén a társadalombiztosítás terhére is igénybe vehetők. Ha pedig valaki megtanulta, milyen mozgás tesz neki jót, attól kezdve naponta szakember nélkül is gyakorolhat.

Népszerű a bicikli és a tánc

A rendszeresen sportolók online tesztkitöltők legnagyobb része biciklizni szokott (41%), harmaduk kocogni vagy futni jár (34%). 15 százalék körében a fitnesztermek, 13 százaléknál az aerobikórák népszerűek, 12 százalék rendszeres uszodalátogató, és 11 százalékot az egyre népszerűbb táncórák vonzanak.

Természetesen lehet, hogy sok aktív mozgásformát nem tekintettek a válaszadók igazi sportnak, ezért kerültek többen a keveset sportolók közé, pedig az aktív fizikai munkát végzők, az otthoni takarítással foglalatoskodó háziasszonyok, és még jó néhány tevékenységet űzők bizonyára nem tespednek egész nap üldögélve. Ugyanakkor fontos mozgásformák hiányozhatnak az életükből, amint az sem elhanyagolható szempont, ha a sportot, testmozgást nagyon helyesen - szeretnénk élvezetnek tekinteni, amit sajnos munkavégzés közben nem mindenki él át.

Fontos, hogy olyan fizikai tevékenységre is legyen idő a héten, ami rendesen leizzaszt, megemeli a pulzusszámot, lényeges továbbá, hogy minden izomcsoportot megmozgassunk. Emellett jó lenne, ha a problémás testtájakra külön gondot fordíthatnánk: az ülőmunkát végzőknek az elgémberedett hát- és nyakizmokat érdemes megmozgatniuk, a fenék, has és combok megmozgatása nőknél, a vállak és a has tornáztatása a férfiaknál esztétikai és alakformálási célokat is szolgálhat. Összességében a léleknek is jót tesz, ha testünkkel elégedettek vagyunk.

Az egyoldalú testmozgás ellen, ha nem is rendszeresen, de érdemes kikérni személyi edző vagy bármilyen fitnesztermi edző tanácsát, és itt is segíthet olyan gyógytornász, akihez a család valamelyik tagja esetleg már jár. Egy-egy alkalommal ők is szívesen segítenek. Mindenképpen érdemes hobbiszinten több sportágat is kipróbálni. Kerékpárral mehetünk teniszezni, a téli sporttal eltöltött síszabadságot pedig jó, ha megelőzi némi rendszeres, szobában végzett előedzés vagy jogging. Az erdőjárás, kirándulás szinte semmibe sem kerül, és mivel jó levegőn végezzük, talán a legegészségesebb sport.

Élenjáró férfiak?

Ki hitte volna, hogy a férfiak aktívabbak az átlagnál. Míg összességében a lakosság 46 százalékára mondhatjuk azt, hogy sportol valamennyit, addig ez a férfiaknak több mint felére (53%) igaz. Az online kérdőíves válaszolók között pedig 58 százalék a sportoló férfiak aránya. A foci szeretete vagy a kevesebb házimunka teszi lehetővé? Mindenesetre ezen az arányon is lehet még javítani.

Az internetezők többet sportolnának?

Igen, legalábbis, ha ezt a HáziPatika.com-on teszik. Az egészségtesztet online kitöltők 58 százaléka szokott rendszeresen sportolni, ami jobb, mint a magyar átlag. Az is látszik, hogy az online-kérdőívet kitöltők körében is valamivel népszerűbb a sport. Ez talán annak is köszönhető, hogy a HáziPatika.com olvasói, ha több egészségi problémával küzdenek is, igyekeznek tudatosan gondot fordítani egészségükre, így a testmozgásra is.

Szeretné megtudni, mennyire él egészségesen? Mekkora az ideális testsúlya? Milyen betegségek veszélyeztethetik? Töltse ki az Egészségtesztet és az értékelésből mindezekre választ kaphat! Csupán pár percet vesz igénybe és nyerhet is vele! Az online válaszolók 29 százaléka egyáltalán nem, 22 százaléka legfeljebb egyetlen órát sportol hetente. Közel minden ötödik válaszadó heti egy-két órát sportol, ennél több sportra 31 százalék fordít időt. Az online válaszadók tehát még kevés sporttal is kicsit aktívabbak, mint általában a felnőtt magyar lakosság. Az egészségi állapot és a sportolás az iskolázottsággal is összefügg. Minél képzettebb valaki, annál jobb egészségnek örvend, és annál több időt fordít tudatosan testmozgásra. Országosan a 8 általánost végzettek 52 százaléka, az érettségizettek 54, a diplomások 56 százaléka, az online-kérdőíven válaszoló diplomások 64 százaléka mondja magát rendszeresen sportolónak.

A 18-29 éves korosztály 67 százaléka sportol rendszeresen. Itt a HáziPatika.com olvasói kissé lemaradtak, csupán 56 százalék sportol. Összességében a korosztály átlagnál jobb eredménye abból fakadhat, hogy az egyetemen, főiskolán a sportolási lehetőségek könnyebben elérhetők, még "kéznél vannak" a sporttársak, és idő is jobban akad ilyesmire. A magas státuszúaknak 58 százalékára jellemző ez.

Mit befolyásol még a sport?

A sportolók nagy része jónak érzi általános egészségi állapotát, sokuknak semmilyen betegsége nincs, egészségesebben étkeznek, kevesebb stresszre panaszkodnak. Sajnos fordítva is igaz ez: más egészségtelen szokások mintha együtt járnának a sport hiányával. A dohányzók között nagyobb mozgáskerülők aránya, és egyéb tekintetben sem tudnak annyira egészségesen élni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció