Műtét utáni felépülés: gyógytorna

Legyen szó hasi vagy mozgásszervei műtétről, fontos a beavatkozáson átesett beteg megfelelő rehabilitációja. Az ezt segítő gyógytorna sokféle lehet, mindig a beavatkozástól és az egyéni állapottól függ az összeállítása, amelyet minden esetben bízzunk szakemberre.

Megelőző gyógytorna

Bár erre sokan egyáltalán nem gondolnak, de ha már a beavatkozás előtt megkezdünk egyfajta felkészítő tornát, akkor sokkal hatékonyabb lesz a műtét utáni rehabilitációnk is. Ez segíthet nemcsak a fájdalom enyhítésében, de az izmok, szövetek "bejáratása", valamint állóképesség javítása egyfajta felkészítést jelent fizikailag és lelkileg is az elkövetkező időszakra. A megelőző gyógytorna segít, hogy a műtét után gördülékenyebben és gyorsabban regenerálódjunk.

műtét utáni rehabilitáció

Mozgásszervi műtétet követő rehabilitáció

Ennek célja legtöbb esetben az eredeti képességek, a normális testtartás, a biztonságos közlekedés és terhelhető járás, valamint a lépcsőzés képességének visszanyerése. Stabilizálni és nyújtani kell az ízületek körüli izmokat, kialakítani a megfelelő koordinációs képességet, valamint az egyensúlyérzéket. A gyógytorna során szükség lehet például újratanulni az instabil, egyenetlen talajon végzett járást is.

Miért fontos a gyógytorna hasi műtétek után is?

A hagyományos hasi műtétek során a vágást követően az izmokat vagy széthúzzák, vagy átvágják, így komoly traumán esnek át.

VideóRendelő: Hogyan kezelhető a hasi műtét után maradt csúnya heg? A műtéti hegek hasonlóan kezelhetők, mint a terhességi csíkok, azzal a különbséggel, hogy itt nagyobb eredményeket lehet elérni. Dr. Szilasy Zsuzsanna beszél a kezelési lehetőségekről.

Előfordulhat, hogy az izmokat túlnyújtják, ezáltal mikroszakadások keletkezhetnek, amelyek hegesedéssel gyógyulnak, a hegszövetek pedig az izmokat rugalmatlanabbá teszik. Egy ilyen beavatkozás után a rehabilitáció hosszú hónapokig eltarthat, nem megfelelően módon végezve pedig többek között derékfájást okozhat.

A kórházi gyógytorna szakaszai

A gyógytornának már a kórházban meg kell kezdődnie a műtét után, méghozzá nagyon óvatos, könnyített formában, sokszor már a beavatkozást követő első napon. Meg kell tanulni az ágyból való helyes felkelést és a járást úgy, hogy a hirtelen mozdulatokat gondosan elkerüljük. A legtöbb operáció után nem megengedett az ülés sem. Az óvatos tornát később rövid séta követi, majd csak ez után kezdődnek a célzott gyakorlatok. Mozgékonyan kell tartani a problémás területet a fájdalom legyőzéséhez és a korábbi funkciók visszanyeréséhez.

Otthoni gyógytorna

Varratszedés után célszerű szakképzett gyógytornászhoz fordulni, aki személyre szabottan lehet a segítségünkre. Átlagosan elmondható, hogy heti 3-5 alkalommal van szükség a segítségére ahhoz, hogy a rehabilitáció hatékony és sikeres legyen. Meg kell tanulni tőle a mozdulatokat, gyakorlatsorokat, hogy otthon önállóan is elvégezhetőek legyenek, akár naponta többször is. Általánosságban a 6. hétig nem javasolt a gyógytornán túl semmilyen testedzés - sőt sokszor még az autóvezetés sem -, de utána is fontos a fokozatosság, az úszás pedig kifejezetten tilos a teljes sebgyógyulásig .

Fontos a fokozatosság

Az alapgyakorlatok mindig egyszerűek és természetesen a műtét helyétől függően specifikusak. Két gyakorlat között a kezdetekben legalább fél perces szünetet kell tartani. Az ismétlések száma többnyire nem haladja meg az ötöt még akkor sem, ha a lábadozó úgy érzi, hogy többre is képes lenne. Később ezt a számot lehet és kell is fokozatosan emelni, a gyakorlatok közti szünetet pedig csökkenteni.

A fájdalom kezelése

Fontos, hogy ha a gyógytorna alatt közepesnél erősebb fájdalmat érzünk, akkor meg kell állni pihenni, vagy csökkenteni kell a terhelést. A fájdalom abból a szempontból is ellenünk dolgozik, hogy megléte gátolja a mélyizmok működését. Csökkenthető azonban óvatos manuálterápiával - bízzuk minden esetben szakemberre! - elektro- vagy ultrahangos terápiával, masszázzsal vagy akár jegeléssel is.

Fontos szem előtt tartani, hogy a rehabilitáció minden esetben személyre szabott. Ne felejtsük el azt sem, hogy ha túlzásba visszük a gyakorlatokat, akkor újabb problémákat idézhetünk elő, ha pedig az előírtnál kevesebbet csinálunk belőlük, akkor csak jócskán meghosszabbíthatjuk a lábadozási időt. Tartsuk be mindig a gyógytornász előírásait, hogy optimális idő alatt, biztonságos módon regenerálódhassunk!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.