Évtizedekig rosszul kezeltük az izomsérüléseket

Jó az idő, egyre többet megyünk a szabadba, a természetbe, kirándulni, sportolni. Ami a szervezet számára nagyszerű, ám megnő a sérülésveszély, megszaporodnak a rándulásos, húzódásos, ficamos esetek. Lehet azonban, hogy az eddig elfogadott módszerek helyett egészen másféle kezelésekre van szükség a gyors gyógyulás érdekében.

Az orvosok, edzők és gyúrók világszerte azt tanácsolták évtizedeken keresztül, hogy jegeléssel kell kezelni a húzódásos, ficamos sérüléseket vagy a szakadt izmokat afájdalomés a duzzanat csökkentése érdekében. A kései hetvenes években Dr. Gabe Mirkin kitalálta az efféle sérülések kezelésére a RICE betűszót (Rest, Ice, Compression, Elevation - Pihenés, Jég, Kompresszió, Megemelés), s az összes sport- vagy izomsérülést elkezdtek ezen az úton kezelni.
Az újabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a jegelés és a teljes nyugalmi állapot valójában az ellenkező hatást éri el, azaz a RICE gyakorlatát nem érdemes fenntartani. És ezt Dr. Mirkin is elismeri. "Edzők az én RICE iránymutatásomat használták évtizedek óta, de most úgy tűnik, hogy mind a jég, mind pedig a teljes nyugalom késleltetheti a gyógyulást, ahelyett, hogy segítené" - írta a honlapján.

A leggyakoribb sportsérülések és megelőzésük

Akár az edzés közben szerzett sportsérülések, akár csak egy esés komoly zúzódásokat, bevérzéseket és erős fájdalmat okozhat. Kattintson!

A kísérleti biológusok amerikai szervezetének folyóirata, a FASEB Journal nemrégiben tette közzé azt a tanulmányt, amely arról szól, hogy a sérülés utáni gyulladás a szövetek regenerálódásának és gyógyulásának elengedhetetlen része. Ezért a lokális hűtést vagy jegelést azért nem szabad használni, mert késlelteti e fontos reakciót.

Jonathan Peake, Daniel Singh, Zohreh Barani Lonbani, Mia Woodruff és Roland Steck a brisbane-i Queensland University of Technology kutatói azt állítják a cikkben, hogy a gyulladás egy komplex biológiai immunreakció, amelyben különleges sejtek és fehérjék jelennek meg a sérülés helyén a gyógyulás elősegítésére. A szervezet ilyenkor úgy engedi a hormonokat a károsodott szövetekbe, hogy azok segítsék a gyógyulásukat. Ugyanez történik, amikor a testet megtámadják baktériumok vagy vírusok, s gyulladás lép fel, amelynek során különleges sejtek vagy makrofágok sietnek elpusztítani a betolakodókat.

A jegelés valójában hátráltatja a sportsérülések gyógyulását

A jegelés valójában hátráltatja a sportsérülések gyógyulását

A több évtizedes tanácsoknak ellentmondva a kutatók tehát megállapították, hogy a jég alkalmazása valójában késlelteti a gyulladásos reakciót, a véredényképzést és az új izomrostok kialakulását. Hatására a vérerek összehúzódnak, és elzárják a vér útját. Bár ez segít mérsékelni a zsibbasztó fájdalmat, de egyben lehetetlenné teszi a gyulladásos sejtek és fehérjék számára, hogy elérjék a sérült területet, és elindítsák el a fizikai választ a szövetek kijavítása és gyógyulás elősegítése érdekében.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a duzzanat és gyulladás természetes úton való lohadása jó dolog. "Ezek az eredmények megkérdőjelezik a jegeléssel való kezelések használatát az izomsérülések esetében" - írták a kutatók. Ez a felfedezés teljesen új fényben tünteti fel a jelenlegi kezeléseket és a vényköteles gyulladáscsökkentő gyógyszereket is.

Gerald Weissmann, a FASEB Journal szerkesztője azt mondta: "a sérülés gyógyításánál szükség van a gyulladás kontrollálására, de nem túl erőteljesen és nem is túl gyengén. Az már hosszú ideje ismert, hogy a felesleges gyulladáscsökkentők, mint például a kortizon, lassítja a sebgyógyulást. Ez a tanulmány hosszan kifejti, hogy miért. Az inzulinszerű növekedési faktor és egyéb anyagok, amelyeket a gyulladásos sejtek bocsátanak ki, segítenek a sebek gyógyulásában."

A jegelési ajánlás törlése után a teljes pihenés értelmét is kétségbe vonták a kutatások. Az American Journal of Sports Medicine folyóirat megállapította, hogy testmozgás, és nem teljes pihenés mellett gyógyul a bokaficam sokkal gyorsabban. Ezeket a megállapításokat figyelembe véve egy új rövidítés született, az MCE (Move, Compression, Elevation - Mozgás, Kompresszió, Megemelés), vagy ha úgy tetszik MKM. Mostantól inkább ezt érdemes követni.

Forrás: Natural News

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt közepesen fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, csapadékra nincs kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag