A székelés higiéniája

Sokaknak triviális a WC-kultúra etikettje, mert az ember kiskora óta szocializálódik így vagy úgy a témához. Dr. Kökény Zoltán sebész azonban érdekes tanácsokat ad!

Kényes téma. Milyen alapvető "szabályokra" érdemes odafigyelni székelésnél?

A tisztálkodásra elsősorban. Kézmosás WC-használat előtt és utána is. Egyes népeknél a WC-használat előtti kézmosás teljesen természetes. Ez azért fontos, mert így sok kórokozót távol tarthatunk, ami a kezünkön megtapad a mindennapi tevékenységeink közben.

Gyermekkorban ki kell alakítani azt a szokást, hogy minden egyes alkalom után kezet mossanak, hisz számos olyan fertőzés van, amelyet nagyon gyakran - főleg közösségekben - össze lehet szedni. Ezek az ún. feko-orális fertőzések összefüggésben állnak a WC-használattal: a székletből a tápcsatornába, a szájüregbe kerülve problémát okozhatnak. Ezek lehetnek vírusfertőzések, hepatitisz , vagyis fertőző májgyulladás, stb. Különösen kisgyerekeknél a bélférgek egyes típusainak terjedése is előfordulhat.

Nem megfelelő higiéniás körülmények esetén bélrendszeri fertőzéseket, hasmenést és bélgyulladást okozó különböző baktériumokat, vírusokat lehet így összeszedni. Nők gyakorta kaphatnak el hüvelyi , gáttáji fertőzéseket a nyilvános illemhelyeken.

Gyermekkorban ki kell alakítani azt a szokást, hogy minden egyes alkalom után kezet mossanak, székrekedés WC-papír széklet székletürítés wc hasmenés
Gyermekkorban ki kell alakítani azt a szokást, hogy minden egyes alkalom után kezet mossanak

Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy óriási jelentősége van annak, hogy a gyerekeket már fiatalon meg kell tanítani és rá kell szoktatni a WC-használat előtti és utáni kézmosásra. Különösen kislányokat fontos arra megtanítani, hogy a végbélnyílásukat elölről hátrafelé, a hüvelytől távolodó irányban kell megtörölni, így csökkenthető a hüvelyi fertőzések kialakulásának kockázata.

Mire kell figyelni, ha "idegen" helyen keressük fel a mosdót?

Ha lehetőségünk van választani, akkor a mosdó tisztasága nagyon fontos. Ha már nem otthon jön ránk a szükség, akkor jobb bemenni egy kulturált étterem vagy szálloda illemhelyére, mint egy nagy látogatottságnak "örvendő" helyre, például a vasútállomásokon, buszpályaudvarokon - bár vannak ott is jó példák.

Nemrég repülőtéri mosdókban végeztek vizsgálatot. A bejárati ajtótól legtávolabb lévő helyiségek voltak a legszennyezettebbek. Nyilvánvalóan azért, mert az emberek azt hiszik, hogy az a legeldugottabb, az van a legmesszebb, és mindenki odamegy, ezért ott nagyobb a látogatottság. Ilyen helyzetekben érdemes talán felmérni, hogy kinézetre melyik tűnik a legtisztábbnak. Nyilvános illemhely használatánál lehetőség szerint érdemes elkerülni a deszkára való leülést.

Ha nem elkerülhető, akkor ildomos lenne egyszer használatos papírülőkét alkalmazni. Ezt az autóban, a kézitáskában is magunknál lehet hordani. Nagyon csekély helyet foglal, viszont bizonyos esetekben "jó szolgálatot" tehet.

Mi a teendő akkor, ha olyan helyen járunk, ahol nincs víz, de még törlőkendő sem?

Ma már léteznek jó minőségű nedves kéztörlők vagy zselékészítmények, amik praktikusan rászáradnak a bőrre, ugyanakkor fertőtlenítő és tisztító hatásúak, és nem kell hozzájuk víz és törülköző sem. Ezek a készítmények ma patikákban és a nagyobb drogériákban kis tubusos kiszerelésben már itthon is könnyedén beszerezhetők.

Hajtsa le a WC-ülőkét, ha jót akar! Az öblítés során kórokozók hada kerül a levegőbe, ami könnyedén megbetegíthet. További információért kattintson korábbi cikkünkre!

A székelés utáni tisztálkodásra mi az üdvözítő eljárás: WC-papír, bidé, vagy mindkettő?

A bidé használat vagy a székelés utáni fürdés, mosakodás, nagyon jó, ha megvalósítható. Természetesen a legtöbb munkahelyen ez nem lehetséges, de otthon érdemes erre odafigyelni. Erre is érdemes minél előbb a gyerekeket rászoktatni, nemcsak a kézmosásra.

Az nagyon fontos, hogy az altest megtörléséhez ne ugyanazt a törülközőt használjuk, amit a kéztörléshez, és ezeket a törülközőket cseréljük sokkal gyakrabban, és használat után terítsük ki rendesen, hogy meg tudjon száradni, ne maradjon nedves, nyirkos. Ha a normális életritmusa például egy hasmenés vagy más betegség következtében felborul, akkor az emberek nagy része igyekszik az ilyen ügyeit az otthon zavartalan magányában elintézni. A "hazai pálya előnye" itt is érvényesül, nemcsak a sportban.

Idegen környezetben jó szolgálatot tehetnek még a különböző, pl. kamillával impregnált törlőkendők. Ezek a gyerekek számára készült, nedves popsitörlő kendőkhöz hasonlóak.

Természetesen ezek nem helyettesítik a mosakodást, zuhanyzást, de alkalmazásuk mégis sokkal higiénikusabb és tisztább érzetet kelt, mint mondjuk egy rossz minőségű, durva WC-papíré. Útközben, autóban, távol az otthontól ezek különösen hasznos kis holmik lehetnek.

Kézmosás után szárítás vagy törülköző?

Ez természetesen attól is függ, hogy mi van az adott mosdóban. Több szempont is felmerülhet. A papírtörülköző higiénikus, mivel azt más nem használja. Azt a törülközőt, amelyik nyirkos, nedves, lehetőség szerint kerüljük. A kézszárító viszont higiénikus, bár ez meg nem mindenhol hozzáférhető.

Van olyan törölközőadagoló, amelyikben több méternyi textil van, és mindenki tiszta törlőt tud előhúzni a saját kéztörléséhez. Ez sokkal jobb megoldás, mint a mindenki által használt közös törülköző.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)