Fogamzásgátlás-választó

Az optimális megoldás megtalálásához nyújt segítséget az egyes fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása hatékonyságuk szempontjából. Megismerkedhetünk a kombinált fogamzásgátló tabletták előnyeivel és hátrányaival.

A korszerű fogamzásgátló szerek zavarba ejtően széles választékából a legcélszerűbbet megtalálni némi szakértelmet igénylő feladat. Még a drogériákban kapható, egyszer használatos védekező eszközök között is elbizonytalanodhatunk, de a hosszú távú fogamzásgátlás-választás mindenképpen orvosi közreműködéssel kell, hogy történjék.

Fontos azonban tudnunk, milyen érvek alapján születik meg a döntés, amit idővel általában újra kell gondolni.

Bár a modern módszerek nagyon hatékonyak, tökéletes biztonság nincs. Egy kapcsolat csak akkor érett az olyan szexuális együttlétre, amelyből akár - védekezés mellett is - gyermek is születhet, amely fogantatás esetén el tudja fogadni a fejlődésnek indult kis életet. A védekezés feladata nem annak megkönnyítése, hogy kibújjunk a felelősség alól, hanem az, hogy jobban tudjuk tervezni saját életünket és gyermekeink jövőjét.

Ezért kell megismernünk a választott módszer előnyeit és hátrányait is. Ezek után pedig fegyelmezetten be kell tartanunk az alkalmazás szabályait. Így talán jobban tudjuk majd, mire számíthatunk.

Szempontok

A tökéletes megoldásra törekvőknek szembesülnie kell azzal, hogy ilyen módszert nem fognak találni. Lehető legjobb módszernek egyet sem lehet kikiáltani, ráadásul ha van is, csak egyénre szabottan létezik. Az általános szempontok különböző súllyal esnek latba, ha egyénre vonatkozó döntést kell hoznunk. Ha a módszer az egészségügyi alapkövetelményeknek megfelel, akkor a következő szempontokat kell figyelembe venni: idegen anyag lévén minimálisan szükséges mértékben avatkozzon be a szervezet egyensúlyába, azaz életkornak, szexuális szokásoknak, egyéni egészségi adottságoknak, állapotnak megfelelő, biztonságos legyen (ne okozzon más betegségeket).

Kényelmes, jól alkalmazható legyen, ne veszélyeztesse a házasélet harmóniáját, a fogamzó képesség helyreállítható, a védekezés hatékonysága a lehető legjobb legyen. A hatékonyságot a Pearl-indexszel szokták megadni, melynek értéke a bekövetkezett terhességek száma osztva 100 "asszonyévvel". A hagyományos naptármódszer Pearl-indexe 9,00. Ez azt jelenti, ha 100 asszony 1 éven át védekezik ily módon, akkor közülük 9-en esnek teherbe, a többieknél a védekezés beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A hatékonyság alighanem döntő tényező. Az 1-nél nagyobb Pearl-indexű lehetőségek közül a csillaggal jelölt, természetes módszerekre itt most nem térünk ki, részletesebben a Fogamzásgátlás c. cikkben foglalkozunk velük.

A hatékonyság áttekintő táblázata

Eszköz vagy módszer Pearl-index
Kombinált fogamzásgátló tabletták 0,05-0,25
Minipillek 0,50-6,00
DMPA injekció 0,60-1,00
Hőmérő-módszer* 2,00
Naptármódszer* 9,00
Megszakított közösülés* 4,00-20,00
Hüvelyi barrierek 18,00-25,00
Óvszer 4,00-12,00
Méhen belüli eszközök 0,80-3,00
Sebészi fogamzásgátlás, sterilizálás 0,01

A házasságon kívüli kapcsolatok elterjedésével további szemponttá vált a nemi úton továbbadható betegségek elleni védelem. Szintén nem lényegtelen, mennyibe kerül a védekezés.

Nyilván több mérlegelést igényelnek az olyan módszerek, amelyeket orvos nélkül nem is lehet választani, ezért talán kezdjük ezekkel.

Hormonális fogamzásgátlás tablettákkal - Kombinált fogamzásgátlók

A legfontosabb és legnépesebb csoport bizonyára a kombinált orális fogamzásgátlóké.

A fejlett világban leginkább elterjedt fogamzásgátlási módszer, főként a 18-30 éves korosztály körében, mert szabályosan alkalmazva biztonságos.

A tabletták szintetikus ösztrogéneket és progesztineket tartalmaznak. Az ösztrogén hatására az agyalapi mirigy két hormonjának (FSH, LH) termelése gátolt, ezért a petesejtet tartalmazó tüsző érése és megrepedése is. Az ösztrogén gátolja a pete beágyazódását a méhnyálkahártyába, valamint a korai terhesség megtartásáért felelős sárgatest működését. Az ösztrogéntartalom a megfelelő cikluskontrollt biztosító, lehető legkisebb 20-50 mikrogramm közötti mennyiség.

A második összetevő ún. progesztagén hatást fejt ki, melynek következtében a méhnyak nyákja sűrű, a hímivarsejtek számára átjárhatatlan lesz, csökken megtermékenyítő képességük is. Ezen kívül a tüszőrepedés és a beágyazódás is gátlódik.

A méhnyak átjárhatóságának csökkentésén keresztül fejtik ki azt a jótékony hatásukat, hogy védenek a kismedencei gyulladásoktól, melyek a meddőségek egyik leggyakoribb okai.

A kombinált hormonhatásnak köszönhetően a petefészek működése, a tüszőérés és -repedés szünetel.

További előnyeik és hátrányaik:

Előny: használata egyszerű, beállítja a rendszertelen ciklust, véd a méhtestrák, a petefészekrák és a kismedencei gyulladások ellen.

Hátrány: pontosan kell szedni, idősebb korban és dohányzás esetén nő a keringési rendellenességek, trombózis veszélye, ezért 40-50 év felett, ill. tartós alkalmazás esetén egy idő után már nem javasolt.

A szedés kezdetekor a szervezet vízvisszatartó-képességének növekedéséből adódó 1-3 kilós testsúlynövekedés következhet be. Bizonyos krónikus betegségek vagy hajlam, pl. cukorbetegség esetén fokozott körültekintésre van szükség vagy ellenjavallt.

A kombinált fogamzásgátlókat két féle hatóanyaguk mennyiségének megoszlása alapján szokták megkülönböztetni.

A monofázisú tabletták mindegyikében a két féle hormon egymáshoz viszonyított aránya azonos, ezért nem jelent problémát, ha felcseréljük a sorrendet.

Előnyei: biztonságos, könnyen alkalmazható, a rendszertelen ciklust beállítja, a menstruációs panaszokat enyhíti, véd a méhtestrák, a petefészekrák és a kismedencei gyulladások ellen.

Hátrányai: pontosan kell szedni, idősebb korban és dohányzás esetén nő a keringési rendellenességek lehetősége, enyhe testsúlynövekedést okozhat.

A fázikus készítmények valamennyi tablettája tartalmaz ösztrogént és gesztagént is. Ezek eltérő aránya a menstruációs ciklus egyes szakaszait utánozza, így bár használatuk kicsivel több odafigyelést igényel, a szervezet ciklikus működéséhez jobban igazodik.

A háromfázisú tabletták változó összetételüknek megfelelően különböző színűek, szedésük sorrendjét nem szabad felcserélni. Hazánkban jelenleg minden háromfázisú tabletta neve "Tri"-vel kezdődik.

Előnyös fiatal lányok esetében, akiknek még szabálytalan a ciklusuk vagy azon nők számára, akik közti vérzéses problémával küszködnek.

Előnyei: biztonságos, könnyen alkalmazható, a rendszertelen ciklust beállítja, a menstruációs panaszokat enyhíti, véd a méhtest-, a petefészekrák és a kismedencei gyulladások ellen.

Hátrányai: pontosan kell szedni, idősebb korban és dohányzás esetén nő a keringési rendellenességek lehetősége.

Az ún. harmadik generációs, csekély androgén-tartalommal is rendelkező, illetve a több ösztrogént tartalmazó fázikus tabletták egy része is jól kivédi az egyéni hajlamtól függően kialakuló testsúlynövekedést.

Minipillek

A kombinált készítményekkel ellentétben a minipillek (és egyes sürgősségi tabletták) csak progesztineket tartalmaznak. Folyamatosan szedendők. Kevésbé hatékonyak, mint a kombinált készítmények, szoptatás alatt viszont csaknem 100%-os a hatékonyság, a tejelválasztást, szoptatást nem befolyásolják.

Előnyei: Nincs ösztrogénfüggő kockázata, pl. nem áll fönt trombózis veszély. 40 év kor fölött és bizonyos krónikus betegségek (ösztrogénfüggő-daganatok, cukorbetegség, stb.) is biztonságosan alkalmazható. Csökkentik a menstruációs panaszokat, védenek a kismedencei gyulladásoktól.

Hátrány: sokkal nagyobb pontossággal kell szedni, már néhány órás késlekedés is csökkenti hatékonyságát. Petefészek-cisztára hajlamosaknak nem javasolható.

Ezzel a tablettás védekezés végére értünk. Alighanem a lehetőségek felét áttekintve is felmerül már a kérdés, hogy, ha a kényelmes tablettás védekezés felé "húz a szívünk", akkor mégis melyiket válasszuk majd. Érdemes ellenőriznie eddig kialakult véleményét egy sok szempontot figyelembe vevő fogamzásgátló-választó kalkulátorral.

Cikkünk második felében még kicsit maradunk a hormonális fogamzásgátlás adta lehetőségeknél, de az eszközös módszerekre térünk rá.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra