Több fájdalommal kell élniük a kövéreknek

A jelentős túlsúllyal bíró egyének jóval több fájdalommal találják magukat szemben a hétköznapok során.

A kutatást vezető Arthur Stone, a Stony Brook Egyetem munkatársa beszámolt róla, hogy mostani eredményeik számos korábbi kutatás megállapításait támasztják alá. A vizsgálatok során Stone és munkatársa, Joan Broderick egy 2008 és 2010 között végzett telefonos felmérés eredményeit nézte át, mely során a válaszadóknak súlyukról, magasságukról és a közelmúltban tapasztalt fájdalmaikról kellett beszámolniuk.

Az alanyokat BMI-indexük alapján öt különböző súlycsoportba osztották, így kiderült, hogy míg az enyhén túlsúlyosak közé tartozók húsz százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek valamiféle fájdalomtól a mindennapjaik során, addig ez az arány a súlyosan elhízottaknál 68 százalékra, a legnagyobb mértékben elhízottaknál pedig már 136, illetve 254 százalékra nőtt!

Az összefüggés hátterében a szakemberek szerint az állhat, hogy az elhízott emberek zsírtöbblete olyan pszichológiai folyamatokat válthat ki, melyek gyulladást eredményeznek a szervezetben, a gyulladás pedig fájdalommal jár. Egy másik magyarázat szerint viszont a túlsúlyos embereknél gyakran alakul ki depresszió, ami szintén összefüggésbe hozható a fájdalommal. Emellett természetesen környezeti tényezők is szerepet játszhatnak mindebben, hiszen a gyulladásos megbetegedések visszatartják az embert a mozgástól, a mozgás hiánya pedig súlygyarapodással járhat együtt. A tanulmány az Obesity című szaklapban jelent meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső