Súlyos baj lehet egy csípésből

Akár egy darázscsípés is kiválthat súlyos allergiás reakciót, ún. anafilaxiás sokkot, amely esetén az azonnali segítség a legfontosabb. A Semmelweis Egészség Napok szombati rendezvényén a részvevők megtudhatják, mit kell ilyenkor tenni, de a sebkezelés, illetve a törések ellátását is meg tudják tanulni.

5 helyzet, amikor a gyorsaság életet menthet - részletek itt !

A Semmelweis Egészség Napok következő rendezvénye az Elsősegélynyújtás a családban címet kapta. A szombati eseményen - amely ingyenes, de regisztrációhoz kötött - az egyetem orvosai gyakorlati segítséget nyújtanak abban, mi a teendő különböző, kisebb vagy nagyobb vészhelyzetek esetén - írja a Népszava .

Ez a teendő anafilaxiás sokk esetén

A programon kiemelt figyelmet fordítanak majd az anafilaxiás sokk , egy rendkívül súlyos allergiás reakció megismertetésére. A félórás foglalkozásokon a szakemberek bemutatnak egy 3-5 pontos teendőlistát, ami ilyenkor életet is menthet, és betekintést nyújtanak a tünetek súlyosbodását megelőző, önbelövő adrenalin injekció szakszerű alkalmazásába is.

Az anafilaxiás sokk egyebek mellett fulladással is járhat
Az anafilaxiás sokk egyebek mellett fulladással is járhat. Fotó: iStock

Az anafilaxiás sokkot különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár egy darázscsípés is kiválthatja, sokan ráadásul nem is tudják, hogy maguk vagy családtagjuk érintett. A roham egyebek mellett kiütésekkel, fulladással, hányással, vérnyomáseséssel járhat, a kezdetben enyhének tűnő tünetek pedig gyorsan rosszabbodhatnak. A cikk kiemeli, a légutakban jelentkező ödéma miatt leállhat a légzés, a vérnyomás drasztikus csökkenése pedig ájulást eredményezhet. Végső esetben a teljes keringés is leállhat.

Újraélesztés-tanfolyam is lesz

Az interaktív programon ezenkívül a sebkezelés, a ficam, a törések akut ellátását is meg lehet tanulni, de a gyerekek azt is gyakorolhatják, hogy miként lehet értesíteni a mentőket , mikor, hogyan és kitől tudnak segítséget kérni. Lesz újraélesztés-tanfolyam, a látogatók elsajátíthatják az életmentés technikáját, valamint a defibrillátor használatát.

Az érdeklődők megtudhatják, hogy mi a sürgősségi osztályok szerepe, feladata, és mikor kell ezt az ellátási formát választani. A szakemberek elmagyarázzák, milyen tünetek jelezhetnek komoly betegséget, és melyek miatt nem kell aggódni.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: