Súlyos baj lehet egy csípésből

Akár egy darázscsípés is kiválthat súlyos allergiás reakciót, ún. anafilaxiás sokkot, amely esetén az azonnali segítség a legfontosabb. A Semmelweis Egészség Napok szombati rendezvényén a részvevők megtudhatják, mit kell ilyenkor tenni, de a sebkezelés, illetve a törések ellátását is meg tudják tanulni.

5 helyzet, amikor a gyorsaság életet menthet - részletek itt!

A Semmelweis Egészség Napok következő rendezvénye az Elsősegélynyújtás a családban címet kapta. A szombati eseményen - amely ingyenes, de regisztrációhoz kötött - az egyetem orvosai gyakorlati segítséget nyújtanak abban, mi a teendő különböző, kisebb vagy nagyobb vészhelyzetek esetén - írja a Népszava.

Ez a teendő anafilaxiás sokk esetén

A programon kiemelt figyelmet fordítanak majd az anafilaxiás sokk, egy rendkívül súlyos allergiás reakció megismertetésére. A félórás foglalkozásokon a szakemberek bemutatnak egy 3-5 pontos teendőlistát, ami ilyenkor életet is menthet, és betekintést nyújtanak a tünetek súlyosbodását megelőző, önbelövő adrenalin injekció szakszerű alkalmazásába is.

Az anafilaxiás sokk egyebek mellett fulladással is járhat
Az anafilaxiás sokk egyebek mellett fulladással is járhat

Az anafilaxiás sokkot különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár egy darázscsípés is kiválthatja, sokan ráadásul nem is tudják, hogy maguk vagy családtagjuk érintett. A roham egyebek mellett kiütésekkel, fulladással, hányással, vérnyomáseséssel járhat, a kezdetben enyhének tűnő tünetek pedig gyorsan rosszabbodhatnak. A cikk kiemeli, a légutakban jelentkező ödéma miatt leállhat a légzés, a vérnyomás drasztikus csökkenése pedig ájulást eredményezhet. Végső esetben a teljes keringés is leállhat.

Újraélesztés-tanfolyam is lesz

Az interaktív programon ezenkívül a sebkezelés, a ficam, a törések akut ellátását is meg lehet tanulni, de a gyerekek azt is gyakorolhatják, hogy miként lehet értesíteni a mentőket, mikor, hogyan és kitől tudnak segítséget kérni. Lesz újraélesztés-tanfolyam, a látogatók elsajátíthatják az életmentés technikáját, valamint a defibrillátor használatát.

Az érdeklődők megtudhatják, hogy mi a sürgősségi osztályok szerepe, feladata, és mikor kell ezt az ellátási formát választani. A szakemberek elmagyarázzák, milyen tünetek jelezhetnek komoly betegséget, és melyek miatt nem kell aggódni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő