Hol gyógyulnak a gazdagok?

Egy mexikói operaénekesnek a tengerentúlon derítették ki, hogy miért rosszabbodott a hangja, míg a focistákat rendszeresen sújtó lágyéksérvet egy müncheni klinikán operálják világszínvonalon.

Világszerte 20-40 milliárd dollár közöttire becsli az egészségturizmus forgalmát a Clements Worldwide , egy speciális biztosítási szolgáltatásokat nyújtó cég. A magyar kormány októberben elfogadott, 2030-ig szóló Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiája (NTS) szerint pedig az orvosi turizmus nagyságrendjét nemzetközi szinten 100-150 milliárd dollárra becsülik. A kormánydokumentumból kiderül az is, hogy ha a hozzánk érkező külföldieket nézzük, akkor egészségturisztikai céllal arányaiban a legtöbben Ausztriából (27 százalék) és Csehországból (26,6 százalék) utaznak be Magyarországra.

Virágzik a fogászati turizmus Magyarországon, míg azonban a külföldiek szép mosollyal hagyják el az országot, a magyar fogak egyre rosszabb állapotban vannak. A magyar fogászat helyzetéről és kihívásairól bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Persze, van néhány, a nemzetközi versenyben messze kiemelkedő ország, ahová a sztárok, a befolyásos politikusok és a gazdag üzletemberek utaznak kezeltetni magukat. A politikusoknak - úgy tűnik - Németország az egyik legkedveltebb célpontja, amikor egészségügyi problémákkal küszködnek. Hoszni Mubarak, Egyiptom korábbi elnöke a heidelbergi egyetemi klinikát választotta, amikor ki kellett venni az epehólyagját 2010-ben. Ugyanő 2004-ben szintén Németországban kezeltette magát , de Franciaországban is járt állítólag.

A kazah elnök, Nurszultan Nazarbajev prosztatáját Hamburgban operáltatta meg. A korábbi ukrán kormányfő, Julia Timosenko Berlinbe ment egy speciális beavatkozásra , amikor a háta fájt. A Der Spiegel szerint Raisza Gorbacsova - Mihail Gorbacsov 1999-ben elhunyt felesége - a münsteri egyetemi klinikán kezeltette magát, miután kiderült, hogy leukémiában szenved.

Az egyik legkeresettebb ország

Az Egyesült Államok globálisan az egyik legkeresettebb ország, amikor a hírességeknek és a politikusoknak orvosi beavatkozásra van szükségük. (Ugyanakkor az országban rendkívül drágák a kezelések.) Kanadában 2010-ben lett botrány abból, hogy az ország egyik tartományi miniszterelnöke, az új-fundlandi kormányfő, az akkor 60 éves Danny Williams egy szívműtétre az Egyesült Államokba utazott. Állítólag a műtét annyira speciális volt, hogy a tartományban nem tudtak segíteni a politikuson.

A 2015-ben elhunyt szaúdi király, Abdullah ibn Abdul-Aziz Al Szaúd súlyos hát(gerinc)műtétjére 2010-ben New Yorkba repült. Az akkori szaúdi trónörökös (aki amúgy 85 éves volt) 2011-ben az Államokban halt meg, miután ott kezeltette magát. A kuvaiti emír pedig orvosi tesztek elvégzésére utazott az Egyesült Államokba jó néhány évvel ezelőtt.

A mexikói operaénekes, David Lomelí az amerikai Mayo klinikán operáltatta meg magát. Kiderült az ottani vizsgálatok során, hogy részben hallási, részben pedig refluxproblémák miatt vannak gondjai a hangjával.

A hírességek leggyakrabban az USA klinikáit keresik fel
A hírességek leggyakrabban Amerika klinikáit keresik fel

Franciaország néha befogad, néha pedig küld betegeket: Jasszer Arafat, a néhai palesztin vezető egy francia katonai kórházban hunyt el. Viszont a magyar válogatott focistát, Huszti Szabolcsot, amikor Franciaországban légióskodott egy müncheni magánklinikán operálták meg lágyéksérvvel. Itt műtötték az angol világklasszis futballistát, Alan Shearert és a színész Mel Gibsont is - szintén lágyéksérvvel.

A világ egykori legjobb focistája, Diego Maradona drog-elvonókúrára Kubába ment 2004-ben. Itt az állami fenntartású International Centre for Medical Surgery nevű intézményben kezelték az egykori világsztárt 2004-ben.

Bajorország a gyógyturizmus nagy nyertese

A német Manager Magazin szerint elsősorban gazdag oroszok és arabok kezeltetik magukat Németországban. 2017 elején azonban csökkent az ilyen célból odautazók száma, ezért a német klinikák és kórházak külföldön hirdetik magukat.

A külföldiek, akik Németországba gyógyturizmus miatt érkeznek, leginkább Bajorországot keresik fel - ez már a Die Welt összeállításából derült ki. A bajorok 26 százalékkal részesednek a német idegenforgalom speciális szegmenséből, ezt irigylik a 2,6 százalékon álló hamburgi politikusok. Ezért a városállam (Hamburg önálló tartománynak számít Németországon belül) szerepét növelnék az egészségturizmusban. 2015-ben például 255 ezer beteg érkezett Németországba 177 országból, és a német egészségügyi rendszer számára 1,2 milliárd eurót hozott. 2012-ben a bevétel még csak egymilliárd euró volt, ami 224 ezer betegtől származott.

És ezek csak az egészségügyi bevételek. A hamburgi turisztikai hivatal egy fiktív beteg esetére kiszámította a járulékos költségeket is. Ha például egy hatvanéves szaúd-arábiai férfi érkezik Hamburgba, és 120 ezer eurós csípőműtétre lenne szüksége, akkor további 23 ezret költene el más célokra. (Oda- és visszautazás neki és feleségének, szállodai szoba és fogyasztás, vásárlás). Így összesen akár 143 ezer eurós bevétel is keletkezhetne Hamburgban. Ugyanakkor a már idézett hannoveri újság egy németországi csípőműtétet 20 ezer euróra becsült.

Svájc is vonzó az egészségturistáknak

Bár nem világelsők, évi ötvenezer beavatkozást végeznek Svájcban, amivel azért még jócskán le vannak maradva az Egyesült Államok és Brazília mögött. Az egyik montreux-i klinikán például évente 500 plasztikai sebészeti beavatkozásra kerül sor, és a páciensek 40-50 százaléka külföldi a Berner Zeitung című svájci lap 2013-as cikke szerint.

A külföldi páciensek fele egyébként Oroszországból vagy a Szovjetunió más utódállamaiból érkezett, a többiek főleg más európai országból. Egy zürichi plasztikai sebészetre viszont az arab országokból is szép számmal utaznak páciensek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: