A vasas gyógyvizek hatásai

Magyarország rendkívül gazdag gyógyvizekben, fürdőhelyei rengeteg látogatót vonzanak. Mégis létezik olyan gyógyvíztípus, amelynek egészségügyi hatásairól népszerűsége ellenére is csak igen keveset tudunk biztosan.

Milyen esetekben támogatja a társadalombiztosítás a gyógyfürdők használatát? Részletek itt.

A gyógyvizek terápiás célú alkalmazása alapulhat mind fizikai, mind kémiai tulajdonságaikon. Előbbieket a hidroterápia igyekszik kiaknázni, míg utóbbiak felhasználásával a balneológia foglalkozik. Kémiai összetételük alapján több típusba sorolhatjuk a gyógyvizeket, ezek egyikét pedig a vasas vizek adják, amelyek literenként legalább 0,3 milligramm szénsavas kötésű vasat tartalmaznak.

A vasas vizeket sokan ivókúraként fogyasztják
A vasas vizeket sokan ivókúraként fogyasztják

A vasas vizeket adsztrigensnek, gyulladáscsökkentőnek tartják, ugyanakkor valódi klinikai vizsgálatok alig-alig folytak egészségügyi hatásaik feltárására. Ennek oka bizonyos mértékig, hogy a magasabb vastartalom általában kombinációban fordul elő más olyan ásványi anyagokkal vagy oldott gázokkal, amelyek gyógyászati szempontból sokkal jelentősebbek.

Jó példa lehet erre a parádi fürdővíz, amely bár krónikus nőgyógyászati gyulladásokban klinikailag is gyógyhatásúnak bizonyult, elsősorban timsótartalma hangsúlyos. A gyógyvizet a Parádfürdői Állami Kórházban fürdőterápiás céllal alkalmazzák, valamint az intézet számos területen nyújt járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátást, illetve egyéb egészségügyi szolgáltatásokat is.

A parádóhutai Clarissa-forrás szénsavas vizében szintén nagy mennyiségű vas található, akárcsak a mohai Stefánia-forrás vizében. Közkedvelt az ivókúraként való felhasználásuk, fogyasztásukat pedig sokan tartják előnyösnek vashiányos vérszegénység esetén. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy kontrollált klinikai vizsgálat egyelőre nem támasztotta még alá ezt a pozitív hatást.

Több magyarországi gyógyfürdőben is jelentős fejlesztések várhatóak a közeljövőben. Részletek itt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli köd néhol csak nehezen oszlik fel, ezt követően viszont napos idő lesz. Csapadék nem alakul ki. Időnként megélénkülő változó irányú szél mellett 18, 25 fokos legmagasabb hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken is marad a frontmentes idő. A nyirkos reggelen a kopásos ízületi panaszok mellett az alacsony hő- és komfortérzet is jellemző lehet, illetve délelőtt most is lehet keringési és vérnyomásproblémákat tapasztalni. A fokozottan érzékenyeknél lehetnek a legintenzívebbek a panaszok. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját a nehezen felismerhető frontérzékenységről! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: