A kloridos vizek így gyógyítanak

Magyarország több gyógyfürdőjének is igen magas a sótartalma. Milyen panaszokat enyhíthet a gyógyvíz, és kiknek javasolt felkeresniük ezeket a kloridos fürdőket?

Magyarország igazi fürdő-nagyhatalom, az ország szinte minden részén élvezhetjük a gyógyvizek nyújtotta wellness-szolgáltatásokat. Ezeket a helyeket nem csupán élvezeti értékük miatt látogatják nagy számban a turisták, de az egészségre gyakorolt hatásuk miatt is. A gyógyvízben oldott ásványok a bőrön keresztül - kisebb mennyiségben - felszívódnak, és bizonyítottan hatással vannak bizonyos betegségekre. A különböző panaszokat más-más típusú gyógyvíz orvosolhatja, ezért fontos tudni, hogy milyen hatással is van ránk a víz, amelyben megmártózunk!

Kinek nem tesz jót a gyógyfürdő? Hazánk gyógyító vizeinek erejét sokan szeretik kihasználni, és az ide érkező turistáknak is elengedhetetlen kipróbálniuk egy-egy fürdőt. Létezik, hogy valakinek nem ajánlott a gyógyfürdő, sőt egyenesen veszélyes is lehet rá a fürdőzés? Kattintson a válaszért!

Kiken segít a kloridos, konyhasós víz?

"A Magyarországon lévő sós vizeket főként mozgásszervi megbetegedésekben szenvedőknek szoktuk javasolni, de nőgyógyászati, illetve bőrgyógyászati panaszok esetén is enyhíthetnek a tüneteken. Ezek a vizek általában jódban és brómban is gazdagok, ezek együttesen pedig erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek és azimmunrendszerműködését is serkentik" - mondta el a HáziPatika.com kérdésére Dr. Bender Tamás reumatológus szakorvos, a Magyar Balneológiai Egyesület alelnöke. A világon viszonylag kevés tudományos kutatás készült a kloridos vizek nőgyógyászati hatásait illetően, ezek egyikét itt Magyarországon végezték el a parádi timsós vízzel. A Heves megyei Parád többféle gyógyvízkinccsel rendelkezik, melyek között legismertebb a vasas-timsós fürdővíz, amely igazoltan javíthatja a nőgyógyászati panaszokkal küzdők állapotát, ivókúrában pedig a gyomor- és bélrendszer betegségein javíthat.

A kloridos vizek nőgyógyászati, illetve bőrgyógyászati panaszokon is segíthet
A kloridos vizek nőgyógyászati, illetve bőrgyógyászati panaszokon is segíthet

Magasabb sótartalmú vizek használatával balneo-fototerápiát is alkalmaznak számos magyar centrumban - magyarázta Dr. Bender Tamás. Ennek lényege, hogy mesterséges módon (a víz ásványianyag-tartalma, illetve a fényviszonyok kombinációjával) a Holt-tengerrel megegyező körülményeket alakítanak ki a pácienseknek. A beteget sós vízbe fektetik, majd egy speciális, szabályozott mértékű UV-B sugárzást is kap - ezek együttes hatása több bőrgyógyászati betegség, például apikkelysömörkezelésére is alkalmas. Különösen magas sótartalmú gyógyvizeket emellett inhalációs terápiákra is használnak.

Speciálisan sós víznél jelentkező kontraindikáció nincsen, vagyis a kloridos vizek használata senkinek nem járhat komolyabb veszéllyel. Ez persze csak a fürdőre igaz, a magasabb nátriumtartalmú vizek ivókúrája bizonyos betegségek esetén nem javasolt, erről minden esetben konzultáljunk a háziorvosunkkal - javasolja a reumatológus.

Kloridos vizeket találhatunk például Cserkeszőlőn, Debrecenben, Egerben, Kiskunmajsán, Hajdúszoboszlón, Karcagon, Sóshartyánon, illetve Pesterzsébeten. Hasonló gyógyhatásuk van emellett az alföldi sziksós tavaknak is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció